Syntetisk biologi, særligt gen-drivere, vækker stor debat i den første uge under FN-topmøde om biodiversitet i Sharm El Sheikh. Det fortæller Lisbet Christoffersen, der deltager i konferencen for Verdens Skove.
der et forsøg i Vestafrika, hvor man genmanipulerer myg i et laboratorium. Planen er at lade dem svæve ud i det fri, hvor de skulle kunne ændre myggepopulationer, så de ikke længere kan smitte med malaria.
Fint, vil de fleste sikkert tænke, men der kan være farer, når mennesket på den måde eksperimenter med naturen. Det mener flere lande og organisationer, fortæller Lisbet Christoffersen.
Afrikanske lande er positive
EU maner til forsigtighed, mens afrikanske lande generelt er positive til trods for, at civilsamfundsorganisationer på kontinentet er kritiske.
”Den største overraskelse er dog at mange afrikanske lande er meget pro-syntetisk biologi. De har ellers traditionelt eftertrykkeligt forsvaret deres biodiversitet, beskyttelse af deres såsæd overfor ’terminator technologies’ (såsæd skabt til at være sterille), oprindelige agroøkologiske praksisser og kulturer, samt advokeret et forsigtighedsprincip”, lyder det fra Lisbet Christoffersen i en mail.
”Afrikanske civilsamfundsorganisationer er bekymrede for, at deres forhandlere er ved at ’forråde’ deres lokale landbefolkninger, og understreger, at selvom man lige nu snakker om udryddelse af problematiske arter, vil det på længere sigt være fødevareindustrien der vil benytte sig af de nye teknologier”, fortsætter hun.
holdningen fra ministerrådet, hvor de anerkender, at der kan være bivirkninger ved forsøg med syntetisk biologi.
Private interesser og fælles interesser
Verdens Skove er ligeledes på den forsigtige side i spørgsmålet om den nyeste teknologi.
”Jeg er meget enig med de kritiske afrikanske organisationer. Det er foruroligende at deres forhandlere tilsyneladende replikerer biotek-giganternes positioner. Med intentioner om at mainstreame biodiversitet på tværs af sektorer kommer derfor nødvendigheden af at adressere interessekonflikter i CBD-processerne”, fortæller hun.
”Vi må have en høj grad af gennemsigtighed så vi kan forhindre at private interesser er i modsætning til vores fælles interesser, hvem der har finansielle interesser i nye teknologier og hvem der bakker de delegerede op med gode argumenter under forhandlingerne. De afrikanske delegationer er som mange andre delegationer fra syd meget svage, både antalsmæssigt og i deres udgangspunkt for at forhandle. Nok har alle lige taletid, men lighed er der langt fra”, tilføjer hun.