Donorkonference for Mali gav økonomisk pote

Laurits Holdt

Mali havde bedt det internationale samfund om to milliarder euro til at genrejse landet efter de seneste måneders voldelige og kaotiske begivenheder. Men donorerne var velvillige og lovede over tre milliarder.

På en international konference i Bruxelles onsdag lovede en række lande tilsammen at give 3,25 milliarder euro, hvilket svarer til godt 24 milliarder kroner, til et storstilet genopretningsprojekt af den maliske stat, skriver flere medier onsdag.

Danmark har lovet 100 millioner kroner.

Malis overgangsregering havde på forhånd bedt om 2 milliarder euro og lovet selv at finde yderligere 2,3 milliarder til genopbygningen af landet, der i det seneste år har gennemlevet et militærkup og et oprør i landets nordlig del.

Regeringens plan indebærer bl.a. genopbygning af de offentlige institutioner, genopbygning af militæret, omfattende reparationer af infrastrukturen, stimulering af økonomien og dialog med oprørsgrupperne.

Netop dialogen med oprørsgrupperne er et fokusområde for den danske hjælpe til Mali. Det sagde udviklingsminister Christian Friis Bach forud for mødet.

Planen for genopbygning indebærer desuden, at der skal afholdes præsidentvalg den 28. juli. Ifølge BBC er det Frankrig, der har presset på for at få valget afholdt inden udgangen af juli. Mange i Mali anser det for urealistisk, at der kan afholdes er ordentligt valg så tidligt, fordi landet er så nedbrugt, skriver BBC endvidere.

Overgangspræsidenten, Dioncounda Traore, oplyser at han ikke stiller op til valget.

Frankrig sendte i januar 2013 tropper ind i Mali for at bekæmpe oprørerne. Forholdsvis hurtigt fik de franske soldater trængt oprørerne tilbage, men de er langt fra nedkæmpet. Fra skjulesteder i bjergene og ørkenen fortager de mindre isolerede angreb.

Hovedparten af tropperne er nu på vej hjem, men man regner med at omkring 1000 vil blive og støtte FN-missionen MINUSMA.

Danmark overvejer for tiden om danske soldater skal deltage i FN-missionen.