I 2014 fik Denis Mukwege Sakharov-prisen, der er Europas fornemmeste menneskerettighedspris og uddeles af Europa Parlamentet.
Læs også: Læge fra DR Congo modtager årets Sakharov-pris (U-landsnyt.dk 22.10.2014)
Mukwege er læge i den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) og hans speciale er, at operere kvinder, der har fået fysiske skader efter voldtægt og prisen var en påskønnelse af hans indsats.
Se trailer for filmen om Denis Mukwege, “The man who mends women – the wrath of Hippocrates”:
Den 60-årige gynækolog åbnede i 1998 Panzi-hospitalet i Bukavu i den østlige del af landet for at behandle kvinder, der har været udsat for grov seksuel vold. Siden da har Mukwege og hans medarbejdere hjulpet mellem 30.000 og 40.000 voldtægtsofre.
I store dele af DR Congo huserer militser, der kæmper mod regeringestyrkerne og hinanden. Ofte lever de af at eksportere råvarer som diamanter, guld og tømmer.
Et af militsernes meget brugte våben er voldtægt, som bruges som en blanding af belønning til soldaterne og terror mod befolkningen. Landet er da også et af de steder i verden, hvor flest kvinder og piger udsættes for voldtægt. I en rapport fra 2011 anslås det, at der bliver udført en voldtægt hver time i landet.
Filmen
Den belgiske filmmager Thierry Michel har lavet en dokumentarfilm om Denis Mukwege. Filmen følger Denis Mukwege på Panzi-hospitalet, hvor gynækologen og hans ansatte arbejder.
Men Mukweges landsmænd kommer ikke til at se filmen, for landets minister for medier, Lambert Mende, har forbudt den, skriver Al Jazeera.
Han mener, at den tegner er skadeligt billede af landet og at den har til hensigt, at tilsværte landets og landets væbnede styrkers omdømme.
Instruktøren er overrasket over beslutningen. Han siger ifølge Al Jazeera, at myndighederne tidligere har sagt god for filmen, der allerede er blevet vist mange steder i verden gennem de seneste seks måneder.
Læs mere om filmen The man who mends women – the wrath of Hippocrates