DR-temauge om “Danmark i krig”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Søndag den 5. september 2010 holdes for anden gang flagdag til ære for Danmarks udsendte og det giver anledning til en temauge i DR.

Med temaugen “Danmark i krig” tager DR del i den nationale begivenhed, som giver anledning til dels at udtrykke medfølelse for de soldater og pårørende, der er mærket af krigen, dels at udtrykke anerkendelse for den indsats, som danske udsendte yder i flere af verdens konfliktområder, skriver DR online fredag.

– Danmark er en krigsførende nation, og derfor er krigen og krigens følger et vigtigt emne for DR. Vi har valgt at bruge ugen op til den nationale flagdag til at fortælle historier om de mennesker, der er berørte af krigen. Det er vigtige historier for Danmark og danskerne uanset hvad man ellers mener om krigen i Afghanistan, siger DRs mediedirektør Mikael Kamber.

I hele temaugen vil danskerne kunne få en status over den danske indsats i Afghanistan i bl.a. TV-Avisen, Radioavisen og Aftenshowet, og mandag den 30. august vil Horisont fortælle om, hvordan lande som USA, Holland og Afghanistan behandler deres veteraner.

De sårede

Onsdag den 1. september kl. 20 viser DR1 dokumentaren “De sårede”. Her møder seerne Mark på 27 år og Martin på 23 år, der begge har fået sprængt deres ben af i Afghanistan.

For begge har militæret været målet og meningen med livet, men da de vender hjem fra krigen, er de ikke længere de uovervindelige, patriotiske soldater, som da de drog af sted. Nu skal de genfinde selvrespekten og redefinere deres liv.

Der venter dem store fysiske og psykiske udfordringeri deres nye hver-dag, hvor manglen på action og det tidligere så tætte soldaterkammerat-skab er tydelig.

I filmen følger seerne Mark i hans opslidende kamp med fantomsmerter og en lang og sej genoptræning i Rigshospitalets Fysioterapi. Mark drømmer om et liv med kæreste, hus og familie. Men tvivlen nager. For hvor realistiske er de drømme i hans nye liv som handicappet?

Martin kan ikke slippe drømmen om at vende tilbage til Afghanistan – det eneste sted, hvor han føler, at han kan gøre en forskel. Trods proteser og svært handicap kæmper han en desperat kamp for at vende tilbage. Men han møder modstand, og arbejdet der venter ham i militæret er ikke just drømmejobbet.

“De sårede” er instrueret af Louise Kjeldsen og Louise Jappe og produceret af Louise Køster ved Pausefilm i samarbejde med DR1 og Det Danske Filminstitut.

På flagdagen

På selve flagdagen 5. september transmitterer DR1 kl. 11.55 direkte fra den officielle mindegudstjeneste, der holdes i Holmens Kirke. Her vil det officielle Danmark, pårørende og kollegaer mindes de faldne.

Samme aften kl. 20 viser DR1 dokumentaren “De faldne”. Filmen følger seerne ad sorgens vej i selskab med de forældre, søskende og kærester, der har mistet deres kære til krigen i Afghanistan og Irak.

I filmen møder vi bl.a. de pårørende til Rune Westy Zacharias Nielsen, der mistede livet 17. november 2009 efter at være blevet hårdt såret under en fodpatrulje i Afghanistan.

Den stolte far fortæller om, hvordan Runes beslutning om at tage i krig var et skridt på hans vej mod at blive voksen, som forældrene hverken kunne eller skulle blande sig i. Kæresten Bolette ved udmærket, at hun ikke skal se sin Rune igen. Alligevel kan hun ikke få sig selv til at smide hans tøj ud – for tænk nu hvis han dukkede op.

– Som krigsførende nation skal vi vænne os til en ny virkelighed. I Danmark er vi ikke vant til, at så mange unge dør, og sorgen rammer ikke bare de nærmeste, men også samfundet omkring dem. Som når blomsterhandleren lige pludselig skal stoppe leveringen af den ugentlige blomsterbuket til soldatens kæreste og i stedet sørge for soldatens egen bårebuket, fortæller instruktør Poul-Erik Heilbuth.

Ugen rundes af med 21 Søndag, der også vil have indslag om Danmark i krig.