DUF-ledelse tilbagebetaler beløb efter kritik – “arbejdsmiddag” til 900 kr. kuverten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Efter en gennemgang af sine bilag har ledelsen i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) valgt at tilbagebetale for drikkevarer, der er bestilt efter kl. 23.

DUFs formandskab har på den konto tilbagebetalt i alt 4.635 kr. for drikkevarer, der er konsumeret indenfor det seneste år, fremgår det af en pressemeddelelse fra paraplyorganisationen fredag.

Også andre udgifter er returneret, herunder dele af en dyr hotelregning i Kenya (se mere nedenfor).

Det fremgår tillige, at en enkelt arbejdsmiddag i DUF-regi har kostet ca. 900 kr. pr deltager og at DUF-formand Martin Justesen og organisationens næstformand, Rune Siglev, kørte i taxa for tilsammen 8.888 kr. i 2008. Formanden har ellers gratis årskort til tog og bus i Danmark.

Oplysningerne kom frem fredag, da DUF offentliggjorde sine udgifter til møder, repræsentationer og rejser for at imødegå anklager, som en fhv. generalsekretær har rejst.

Den 25. februar 2009 blev dav. generalsekretær Kim Mørch Jacobsen fyret “efter alvorlige problemer med håndteringen af sit job”, som det hed fra DUF.

Efterfølgende angreb han DUFs formand og næstformænd for at ”smide omkring sig med penge på dyre middage”.

Personangrebene resulterede i avisoverskrifter om svindel i DUF. Formandskabet i DUF, der organiserer 70 børne- og ungdomsorganisationer, lægger på den baggrund sine bilag frem, siger DUFs formand, Martin Justesen.

– DUFs regnskaber har i årevis været frit tilgængelige, og vi har tidligere inviteret Rigsrevisionen og alle andre til at se vores bilag. Nu lægger vi vores repræsentations- og rejseudgifter frem på DUFs hjemmeside for at undgå enhver tvivl, anfører Justesen.

Opfylder krav om brug af offentlige penge

I det offentlige er det en udbredt praksis, at en kuvertpris på under tusind kroner som udgangspunkt anses for rimelig. De mødefrokoster, som DUFs ledelse har haft, holder sig alle under den grænse, hedder det fra DUF.

En gennemgang af formandskabets mødevirksomhed viser dog, at kuvertprisen for den dyreste arbejdsmiddag har været på omkring 900 kr. – inklusive drikkevarer.

Langt de fleste arbejdsmiddage, som formanden og næstformanden har holdt med organisationsfolk, embedsmænd og andre samarbejdspartnere, ligger imidlertid på 200-400 kr. pr. person.

Den fyrede generalsekretær opfordrede Rigsrevisionen til at gennemgå bilagene. Det har Rigsrevisionen ikke fundet grund til, da regnskaberne allerede er godkendt af statsautoriserede revisorer.

Der bliver hvert år foretaget en revision af DUFs administration, og i en lang årrække har der ikke været anmærkninger. DUF lever således op til de krav, der stilles om sparsommelighed i forvaltningen af offentlige midler, hedder det.

Flybilletter på økonomiklasse

Alligevel har DUF gennemgået alle udgifter til møder, repræsentationer og rejser, som formandskabet og generalsekretæren har haft. Siden DUFs formand og næstformand blev valgt i december 2007 har de tilsammen gennemført 5 udlandsrejser – alle på økonomiklasse.

Tilbage i april 2008 var DUFs formandskab, den daværende generalsekretær og 3 medarbejdere en uge i Afrika for at føre tilsyn med projekter, DUF støtter. Der er tale om tilsyn, som myndighederne pålægger DUF at gennemføre.

– I det tætpakkede arbejdsprogram var der én dag, hvor vi besøgte en nationalpark for at se den natur og det land, vi besøgte. For at undgå enhver misforståelse har vi betalt udflugten af egen lomme, siger Martin Justesen, der som formand bruger omkring 20-25 timer om ugen af sin fritid på frivilligt foreningsarbejde.

På rejsen var der 2 overnatninger på et hotel i udviklingslandet Kenya, hvor prisen var dyrere end statens takster. DUFs ledelse har derfor betalt differencen i forhold til de statslige regler for overnatning.

Tilsammen drejer det sig om 2.039 kr. pr. person. Med en delegation på 4 personer svarer til en total tilbagebetaling på over 8.000 kr.

Formandskabet i DUF modtager hvad der kaldes et “symbolsk honorar for den ekstraordinære arbejdsindsats”. Honoraret er delvis kompensation for tabt arbejdsfortjeneste og brug af feriedage på DUF-relaterede opgaver.

Pr. 1. februar 2008 aflønnes formandsposten med årligt 80.000 kr., og næstformandsposten med 60.000 kr. Honoraret udbetales i 12 lige store rater som A-indkomst og er ikke feriepengeberettiget.

Formandskabet har fri telefon, internet og computer stillet til rådighed efter behov samt relevant avishold (p.t. modtager næstformanden Politiken). På grund af en meget omfattende rejseaktivitet har DUFs formand desuden et årskort til bus og tog i Danmark.

Formandskabet har hver et stående udlæg på 5.000 kr. til møde- og repræsentationsudgifter.

I april vil DUFs styrelse gennemgå reglerne for repræsentationsudgifter for at sikre sig, at de er præcise nok. Samtlige medlemsorganisationer inviteres med til denne drøftelse.

Yderligere oplysninger hos DUFs formand, Martin Justesen: mobil: 60 80 46 51, eller kommunikationschef Jonas Norgaard Mortensen: mobil: 61 78 86 16.