Dyr fornøjelse at komme ud som frivillig på u-landsarbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Stadig flere unge vælger at betale mellem 30.000 og 50.000 kroner for at blive sendt ud til verdens fattige lande på frivillig basis og hjælpe forældreløse børn, handikappede og udsatte kvinder, skriver Politiken lørdag.

Det har skabt et marked med over 30 udbydere, der består af både velgørende organisationer og private virksomheder.

– I år er antallet steget med 72 procent, så vi kommer op på at sende ca. 625 frivillige ud, siger Mikkel Bo Rasmussen, afdelingsleder i det private Projects Abroad, til avisen.

Firmaet retter p.t. sin markedsføring mod unge, som ikke kom ind på deres drømmeuddannelse. At blive sendt på f.eks. et sundhedsprojekt “giver dig et plus til din kvote 2-ansøgning”, og “oplevelsen af at rejse og bo i en anden kultur er virkelig noget, der vil skinne igennem på ethvert CV”, lyder det på hjemmesiden.

Tidligere blev u-landsfrivillige sendt afsted med donorkroner i ryggen. I dag opkræver både Projects Abroad og Mellemfolkeligt Samvirke 20.000-35.000 kr. for et ophold i henholds-vis 3 og 4 måneder.

Derudover skal de unge selv betale for visum, vaccination og – i Projects Abroads tilfælde – også flyrejsen.

Dermed kan den samlede regning løbe op i mindst et halvt hundrede tusinde kroner, og det bekymrer Dansk Ungdoms Fællesråd.

Læger Uden Grænser (MSF) opkræver ikke penge fra sine frivillige og sender kun uddannede og velforberedte fagfolk ud i katastrofeområder. MSF er bekymret over, at konkurrencen om de u-landsfrivillige kan betyde, at umodne og uforberedte unge sendes af sted, anfører Politiken.