Ebola: erhvervslivet fortsætter

Forfatter billede

6. november 2014

Af Niels Dyrelund, U-landsnyt

Ebola påvirker både menneske- og erhvervsliv. Der er også bekymringer over, at virussen påvirker virksomheders opfattelse af Afrika som helhed. Der er dog mest af alt tale om tre ud af 54 afrikanske lande, og selv i de ebola-ramte områder fortsætter erhvervslivet.

Ebola-udbruddet rammer ikke kun menneskeliv men også erhvervsliv. Det afrikanske erhvervsliv rammes samtidig af en smittende fortælling om øget risiko for at drive forretning i Afrika som helhed. Der er dog tegn på, at erhvervslivet fortsætter, selv i de tre lande, som er stærkt ramt af udbruddet: Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Menneskeliv og erhvervsliv på spil

Ebolaen fortsætter med at true både menneskeliv og erhvervsliv i de ramte afrikanske lande. Ifølge The Economist lyder de offentlige tal på 5.000 døde og mere end 10.000 smittede, mest af alt i Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Verdensbanken vurderer, at virussen kan koste regionen op imod 33 millioner dollar over de næste 18 måneder. I de ramte områder kan man opleve øde marker og markedspladser og stor prisstigning på fødevarer, samt lukning af internationale flyruter og grænser, skriver The Economist.

Ifølge This is Africa (Financial Times), er der en udbredt bekymring over, at ebola-udbruddet i de tre ud af 54 afrikanske lande går ud over virksomheders opfattelse af Afrika som helhed.

Erhvervslivet fortsætter

Denne uges The Economist beretter om, hvordan erhvervslivet tilpasser sig og fortsætter under ebola-udbruddet.

Brussels Airlines har flyruter, som inkluderer Monrovia (Liberia), Freetown (Sierra Leone) og Conakry (Guinea). Det er dog uden direkte forbindelse til Bruxelles. Ruten går i stedet forbi Dakar (Senegal) som en slags ‘buffer’.

I mineindustrien har virksomhederne begyndt at isolere sig. African Minerals og Sierra Rutile, som har minedrift i ebola-ramte områder, har startet på at importere al mad selv og samle depoter af mad, benzin og reservedele. Deres ‘buffer-zoner’ består også af at gøre den nærliggende befolkning mere modstandsdygtig over for udbruddet og teste deres arbejdere.

Standard Chartered har som bank en nødvendig kundekontakt. Her har de implementeret en streng hygiejneprotokol, som kunderne skal igennem.

Danske Niras: ingen forsinkelser i liberiansk projekt

De tre lande, som hovedsageligt er ramt af virussen, er Liberia, Sierra Leone og Guinea. Det er ifølge Dansk Industri lande, som i forvejen ikke tiltrækker mange danske investeringer.

Et eksempel på en dansk virksomhed i Liberia, rådgivningsvirksomheden Niras, er netop et eksempel på, hvordan forretningen fortsætter på trods af ebola-udbruddet. 

”Vi tager vores forholdsregler og justerer aktivitetsniveauet, så vi ikke tager unødige risici. I øjeblikket forsinker det ikke projektet…”, lyder det fra Carl Chr. Østergaard, international markedschef for infrastruktur i Niras og honorær konsul af Liberia.

Niras holder sig orienteret om udbruddet via rapporteringer fra Udenrigsministeriet. I Liberia rådgiver Niras på en 130 kilometer lang vej med stor lokal handelsbetydning.