Efter kongens kup: MS lægger bistanden om i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mellemfolkeligt Samvirke ændrer nu kurs i Nepal.

Organisationens formand, Søren Hougaard, støtter på baggrund af de foruroligende meddelelser om situationen i det fattige Himalaya-land den danske regerings og andre donorlandes indefrysning af bistanden til den nepalesiske regering og de internationale organisationers pres for at få stoppet overgreb på civile.

Han er tillige enig i udviklingsminister Bertel Haarders (V) tanker om at kanalisere mere af bistanden over til NGOerne i Nepal.

Mellemfolkeligt Samvirke har været i Nepal i mange år, men ikke tidligere oplevet en lignende situation, der gør det så vanskeligt at arbejde med den folkelige deltagelse og indflydelse, som normalt kendetegner MS-arbejdet.

I den nuværende situation prioriterer MS Nepal umiddelbart:

– de lokale ansatte og de udsendte danske udviklingsarbejderes sikkerhed
– information om partneres arbejdssituation og sikkerhed til andre nationale og internationale organisationer.

I konsekvens heraf er samtlige danske udviklingsarbejdere kaldt ind til hovedkontoret i Kathmandu, hvor de forventes at være samlet fredag i denne uge.

MS Nepal har i alt 30 partnere, primært civilsamfundsorganisationer. 4 partnere er dog lokale regeringsinstitutioner på distriktsniveau. MS Nepal vil på baggrund af kongens kup revurdere programstrategier, samarbejdspartnere og gennemgå de enkelte partnerskaber for at styrke arbejdet for fred, demokratisering og menneskerettigheder.

Søren Hougaard udtaler:

– Mellemfolkeligt Samvirke tager kraftigt afstand fra kongens kup i Nepal. Med undtagelsestilstanden er både ytringsfrihed og forsamlingsfrihed sat ud af kraft, og en række journalister, politikere og repræsentanter for menneskeretsorganisationer og andre regeringsuafhængige organisationer er gået under jorden.

– Efter de informationer, der slipper ud fra Nepal, tyder alt på, at situationen er på vej ud af kontrol. Maoisterne har erklæret uindskrænket bandh (trafikblokader og strejker) fra den 12. februar og vil bekæmpe kongen.

– Derfor er der behov for, at Danmark, andre donorlande og det internationale samfund lægger maksimalt pres på kongen. Der skal forhandlinger i gang, som kan garantere overholdelse af menneskerettigheder, genindførelse af demokratiet og sikre civilsamfundsorganisationerne en fremtrædende placering i arbejdet med at udvikle Nepal, slutter Hougaard.

Yderligere oplysninger:
Formand Søren Hougaard, telefon 21 60 20 68
Landechef Nina Ellinger, telefon 00 63 983 410 408
Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 København K. www.ms.dk