Naturen forsvinder på kloden i en rasende fart, som ifølge forskere ikke er set siden dinosaurerne uddøde.
Bare i år har rapporter vist, at arter og natur er på tilbagegang på hele kloden, og at det truer vores adgang til bl.a. føde, vand og medicin.
Alligevel har der ikke været meget fokus på det netop overståede naturtopmøde COP14 i Sharm El Sheikh.
Aichi-mål om biodiversitet skal være indfriet. Og den sidste inden en ny plan for naturen skal vedtages.
Det kommer til at foregå i Kina i 2020, og ifølge flere diplomater er det nu Kina, der nærmest på egen hånd står for at komme i mål med en tidssvarende plan, siger flere topdiplomater ifølge The Guardian.
På konferencen i den egyptiske ferieby blev landene enige om at sætte en slutspurt ind for at indfri Aichi-målene. De er ligeledes blevet enige om en ramme for processen videre frem mod en plan, der skal vedtages om to år i den kinesiske hovedstad.
Der er imidlertid flere grønne organisationer, der mener, at topmødet har været for nølende.
i en pressemeddelelse.
”Alle relevante parter, virksomheder, regeringer og mennesker må handle nu, hvis vi skal have et håb om at skabe en bæredygtig fremtid og en ny aftale for natur og mennesker i 2020. Til dette formål må vi have en sammenhængende vision og en stærk politisk vilje – noget, COP14 desværre manglede”, fortsætter han.
Investeringer eller af-investeringer
Temaet for topmødet var ”Investing in Biodiversity for People and Planet”, men Lisbet Christophersen fra Verdens Skove, der var til stede på topmødet, mener, at der snarere skal afinvesteringer for at beskytte klodens natur.
”Vi skal ’af-investere’ i de aktiviteter, som ødelægger biodiversiteten, vi skal stoppe incitamenter, der modarbejder målene, det er et af de grundlæggende Aichi-mål”, lyder det uddybende.
Hun henviser til mål nummer tre i Aichi-strategien, hvor der hedder, at alle subsidier til aktiviteter, der er skadelige for naturmangfoldigheden, er elimineret senest i 2020.
det seneste biodiversitetsbarometer fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
hvilket næsten indebærer alle tyve.
Statsoverhoveder skal på banen
Der er altså i den grad behov for en ny plan, som reelt kan få en indvirkning på naturtabet i verden.
Det er her Kina kommer på banen, for der bliver tale om en strategi, som med al sandsynlighed vil blive opkaldt efter den store asiatiske gigant eller dens hovedstad. Og det kan der være prestige i.
”svage” miljøministre, som mange har nævnt.
Landene blev imidlertid enige om at bede FN’s generalsekretær, António Guterres, om at indkalde til et stort topmøde for biodiversitet med deltagelse af statsoverhoveder i 2020.
en køreplan klar til vedtagelse i 2020 er lagt. Ifølge planen skal der komme et diskussionspapir om en ny strategi i januar, som man vil arbejde videre fra.
”Men for at EU kan være en sand leder, må man lade ordene følge af handling internt. Der er et presserende behov for handling for at skærpe implementeringen af vores stærke love for natur og miljø og for at behandle de underliggende årsager til tabet af biodiversitet”.
Meget ser ud derfor ud til at være op til Kina, hvis emnet skal op på et højere niveau, og der dermed bliver gjort en stærkere indsats for at bremse naturtabet.
”Vi fortæller Kina, at biodiversitet har behov for meget promovering. De var afgørende i succesen i Paris (den globale klimaaftale, Paris-aftalen, red.) og de kan spille en meget vigtig rolle”, siger Christina Pasca Palmer, den rumænske FN-chef for biodiversitetsforhandlingerne, ifølge The Guardian.