Mogens Poulsen skriver fra Cairo
Fra vores vindue kigger vi ud på Jomfru Marie Kirken i Maadi, som ligger 15 km syd fra det centrale Cairo. Kirken ligger på det sted, hvor det siges, at Josef, Maria og Jesus sejlede op ad Nilen, da de var på flugt til Egypten.
Efter revolutionen har kirkeklokkerne igen fået lov til at ringe, og de bliver brugt flere gange om dagen. Kopterne har erklæret tre dages sorg og faste, og i går aftes var der sang og recitation hele aftenen. Det fortsætter også denne onsdag aften.
Hvad skete der?
Søndag klokken 5 om eftermiddagen begyndte demonstrationen fra bydelen Shubra, hvor der bor mange kristne. Den fredelige march var planlagt til at slutte klokken 8 om aftenen uden for den statslige radio- og TV-bygning (kaldet Maspero), som ligger tæt på Tahrir pladsen.
Militær-politiet hjalp demonstrationen i begyndelsen men forsvandt, da voldelige elementer begyndte at blande sig i demonstrationen, kastede med sten og ødelagde forretninger.
Så kom militæret i aktion og militære køretøjer kørte vildt og ukontrolleret frem og kørte nogle demonstranter ned. Det statslige TV har stor skyld i, at demonstrationen eskalerede, fordi man søndag aften fortalte, at tre soldater var blevet dræbt, og at befolkningen skulle gå på gaden for at hjælpe soldaterne. Det førte til, at det blev mere voldeligt, men Maspero har siden erkendt, at der ikke blev dræbt soldater.
Der var i alt 25 døde og over 300 sårede. De fleste blev bragt til det koptiske hospital i nærheden. Omkring midnat søndag aften blev der afholdt begravelses ceremoni for 17 koptere.
Mandag blev 21 personer fængslet i 14 dage, mistænkt for at have ødelagt militært udstyr, offentlige ejendomme og for overfald på soldater. Ud af de 21 er der 19 kristne og 2 muslimer.
Hvorfor demonstrerede kopterne?
I sidste uge af september blev en kirke i Edfu i det sydlige Egypten brændt ned og mange forretninger ejet af kristne blev raseret. I Fayoum 100 km syd for Cairo blev en vagtmand ved en kirke dræbt.
Der har i år været mange sammenstød mellem kristne og muslimer, som blandt andet førte til 13 døde i marts og til 12 døde i maj. Kopterne mener, at de ikke bliver beskyttet af regeringen, og de mener, at de skyldige ikke bliver retsforfulgt.
I julen 2010 blev 6 koptere og 1 muslim dræbt i en kirke i Alexandra. Den skyldige blev fundet, han blev dødsdømt, og han blev hængt i mandags.
Nogle islamistiske grupper anser ham for at være martyr. De egentlige magthavere, militæret under ledelse af Supreme Council of Armed Forces (SCAF), bliver beskyldt for at gøre for lidt. Begivenhederne i søndags har vist, at det nok er rigtigt, og de mange dødsfald skyldes dels militærets unødvendige brutalitet og dels TV’s misinformationer.
Hvad er egypternes mening?
Folk er generelt utilfredse på grund af stigende fødevarepriser, usikkerhed og voldelige røverier.
Vi var en eftermiddag på besøg i en af satellitbyerne ude i ørknen, og her var der øget sikkerhed, fordi røverbander fra ørkenen prøver at komme ind på området.
En jurist fortalte, at han ikke mere gik ud uden at have en revolver i lommen.
Det er dog et spørgsmål, hvor galt det står til. Mange beretninger om overfald er rygter, der bliver forstærket mange gange.
Men korruptionen trives stadig alt for godt. Korrupte, lavt betalte embedsmænd er en svøbe for befolkningen og det er svært at ændre. Alle strejker for at få mere i løn, og det lammer samfundet. For ti dage siden var det skolelærerne og bus chaufførerne.
Der var i begyndelsen tiltro at SCAF kunne forbedre situationen, men nu er den generelle holdning, at det ikke har forstand på at regere landet. Parlamentsvalget er stadig berammet til at starte den 28. november, men folk forventer nu, at militæret vil blive ved magten i lang tid fremover.
Finansministeren, der også er vicestatsminister, ønskede i tirsdags at træde tilbage, men SCAF nægtede at anerkende hans tilbagetræden. For en finansminister er begivenhederne i søndags bestemt heller ikke gode. Kurserne falder, og det bidrager ikke til at turistsektoren kommer rigtigt i gang igen
Så problemer er der nok af, men livet går videre, og dagligdagen fungerer sådan