Det er nu militæret, der sidder på den reelle politiske magt i Egypten. Med et dekret har militærrådet taget kontrol med landets lovgivende magt, oplyser egyptisk TV ifølge DR online mandag.
“Det ligner en magtovertagelse fra militærets side. Det der er sket hen over natten er, at militæret har ændret forfatningen fra det ene minut til det andet – og pudsigt nok lige på valgnatten, hvor en af deres politiske modstandere, Mohammed Mursi fra Det Muslimske Broderskab, ser ud til at have vundet valget”, siger Puk Damsgaard, DR’s korrespondent, der befinder sig i Kairo.
“Militæret forsøger ikke engang at skjule, hvad de laver. De forsøger at få magten over den nyvalgte præsident, anfører Puk Damsgaard.
Det øverste militærråd har taget kontrol over landets budgetter, ligesom det er besluttet, at en kommende præsident ikke længere vil have kontrol over militæret.
Samtidig har rådet besluttet, at der ikke skal holdes nyvalg til parlamentet, før en ny forfatning er udarbejdet.
“Egypterne er meget vrede og overraskede, men samtidig er det jo det, de har frygtet – at hæren ikke ønsker at opgive sine magtbeføjelser til en civil præsident. Egypterne føler, at det sætter revolutionen i et helt nyt lys, og de føler, at de gik et skridt frem og nu går 10 skridt tilbage”, siger Puk Damsgaard.
Jakob Erle, der er direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut i Kairo, er inde på samme linje:
“Militæret har etableret sig selv som den fjerde statsmagt ved siden af den udøvende, lovgivende og dømmende, men som den stærkeste af dem alle”, siger han mandag til DR Nyheder.
“Hvis man spørger en af Egyptens fremtrædende menneskeretsforkæm-pere, betyder det, at Egypten har fuldendt overgangen til militær diktatur, siger Jakob Erle videre.
Men faktisk er der opbakning til militæret i store dele af Egyptens befolkning, selv om mange også er imod de nye tiltag fra militærrådet, vurderer Dialog-direktøren:
“Man skal huske på, at 70 procent af befolkningen ser militæret som en garanti for samfundsorden, og for at tingene fungerer. Det er ikke et udtryk for, at de 70 procent ikke går ind for demokrati, eller at der ikke skal være et parlament, men de ser deres tryghed komme fra militæret”, siger Jakob Erle og fortsætter:
– Der er dog også mange, som er enormt udmattede efter de seneste 18 måneders proces, og som føler, at det er fuldstændig uacceptabelt, at militæret har taget den fulde magt, så det bliver spændende at se, hvad der kommer til at ske nu”.