Ekspert: Fredsaftale med Taliban afhænger helt af valget i 2014

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Yari Kofi Dakinah

Afghanerne skal til stemmeurnerne i 2014 for at vælge ny præsident, da Hamid Karzai efter afghansk lov ikke kan fortsætte efter to valgperioder. En fredsaftale med Taliban afhænger meget af, hvem af kandidaterne, der vinder, siger afghanistan-ekspert og journalist Nagieb Khaja i et interview.

Præsident Hamid Karzai lader ikke til at være interesseret i at begynde forhandlinger med Taliban, inden han forlader præsidentpaladset i Kabul i begyndelsen af 2014.

Fortalere for en forhandlet fred mellem USA og den afghanske regering på den ene side og Taliban på den anden ser derfor med spænding mod det nærtstående præsidentvalg i det centralasiatiske land, der holdes den 5. april.

En endelig officiel liste med 11 præsidentkandidater blev offentliggjort den 20. november, men journalist Nagieb Khaja, der er medlem af RIKOs bestyrelse, mener, at det er urealistisk at tro på varig fred i Afghanistan, hvis eksempelvis landets tidligere udenrigsminister bliver ny præsident.

Taliban vil ikke acceptere ham.

Hvilken kandidat kan gøre mest for at skabe sikkerhed i Afghanistan og hvorfor?

Nagieb Khaja: Det er urealistisk at få en fredsaftale, hvis tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah vinder valget.

Abdullah er en hardliner og har sine rødder i Jamiate Islami-bevægelsen, der er et af Afghanistans største partier og var tidligere en meget magtfuld, militant gruppe, som er en Talebans-bevægelsens største fjender.

Samtidig er det også problematisk, at han, på trods af en pashtunsk far, bliver opfattet som en tadsjiker af pashtunerne, der er den største etniske gruppe. De er generelt stadig ikke indstillede på, at andre etniske grupper får det mest betydningsfulde embede.

Sandsynligheden for fred er størst med teknokrat-typen Ashraf Ghani, der er tidligere finansminister, som oven i købet er pashtun. Ydermere har han den store fordel, at han ikke har været involveret i de tidligere opgør mellem Taleban og de andre oprørsgrupper i landet.

Hvem har de bedste forudsætninger for at indgå en holdbar fredsaftale med den afghanske udgave af Taleban? Og i hvilken udstrækning er det overhovedet muligt?

Nagieb Khaja: Freden er mulig hvis den nuværende afghanske regering, USA og Taleban er indstillede på smertefulde kompromisser. I første omgang skal amerikanerne vise noget goodwill og fjerne højtplacerede Taleban-personligheder fra deres sorte liste samt løslade ledende medlemmer, som sidder i Guantanamo.

Taleban kunne som gengæld erklære våbenhvile i en af deres højborge. I første omgang skal partnerne bevise, at de tør at stole på hinanden.

Derefter skal de ingå flere små kompromisser for at udbygge deres tillidsforhold eller igangsætte reelle fredsforhandlinger, hvor de selvfølgelig skal huske at inddrage Pakistan, hvis rolle er vital for en varig fred i Afghanistan.

Hvad er Talebans syn på de opstillede kandidater? Og hvilken indflydelse mener du, at det vil få for det kommende præsidentvalg?

Nagieb Khaja: Som udgangspunkt anerkender Taleban ikke nogen som helst afstemninger i Afghanistan og vil med sikkerhed gøre, hvad de kan for at sabotere processen og afskrække afghanerne fra at stemme.

Jeg er dog ret sikker på, at de pragmatiske personer i bevægelsen ind ad til krydser fingre for, at vinderen ikke bliver en person, som har en baggrund i andre oprørsgrupper, men at det bliver en teknokrat som Ashraf Ghani, som ydermere har samme etniske baggrund, pashtunsk, som det langt overvejende flertal af Talebanbevægelsens tilhængere.

De 11 kandidater:

Nuv. udenrigsminister Zalmay Rasul, landets tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, tidligere finansminister Ashraf Ghani, tidligere præsidentrådgiver Hidayat Amin Arsala, tidligere forsvarsminister Abdul Rahim Wardak, præsident Karzais storebror Qayum Karzai, tidligere krigsherre Abdul Rab Rasul Sayyaf, Kandahar og Nangahars tidligere guvenør Gul Agha Shirzai, medlem af Hezb-e-Islami Afghanistan Qutbuddin Hilal, tidligere medlem af landets royale familie Sardar Nadir Nae samt tidligere parlamentsmedlem Daud Sultanzoi.

Yari Kofi Dakinah er kandidat i International sikkerhed og folkeret ved Syddansk Universitet.

Kilde: Seneste nyhedsbrev onsdag fra Rådet for International Konfliktløsning (RIKO).

Mere om Nagieb Khaja på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-06-13/nagieb-khaja-f-r-rets-nairobi-pris

Værd at vide om Taliban

Efter mere end 10 års krig står det klart, at der intet alternativ er til en forhandlet fredsaftale med alle parter i Afghanistan – inklusive Taliban.

Læs mere på http://riko.nu/vaerd-at-vide-om-taliban