Eksportrådets pris: Spildevandsrensning i Delhi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Partnerskabet, som har fokus på demonstration af effektiv spildevandsrensning i millionbyen Delhi i Indien, har fået Eksportrådets pris som årets projekt 2010, hedder det i en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen.

Partnerskabet er indgået mellem Miljøstyrelsen, Danish Water Forum, den danske ambassade i Indien og seks danske vandvirksomheder.

Målet er at demonstrere, hvordan moderne dansk spildevandsteknologi kan bidrage til at forbedre spildevandsrensningen i Indien og dermed øge muligheden for at skaffe nye ordrer til de danske virksomheder, når Indien i fremtiden skal investere i eller renovere anlæg til spilde-vandsrensning

Rensning af spildevand er en af de helt store miljøudfordringer i Indien. Der er dels mangel på rensningsanlæg, dels bruger de indiske anlæg meget energi og leverer ikke en optimal renseproces.

Partnerskabet indgik i efteråret en aftale med de indiske vandmyndigheder om at gennemføre undersøgelser og målinger på et indisk renseanlæg. Målingerne skal dokumentere, hvor meget mere effektivt man kan rense spildevandet både i relation til energibesparelser og optimering af renseprocessen.

Næste skridt er, at virksomhederne i fællesskab laver de nødvendige ombygninger på anlægget. Projektet skal blandt andet finansieres via lån, som tilbagebetales ved det overskud, som energibesparelserne i driften på det ombyggede anlæg resulterer i.

Partnerskabet, der er etableret som led i den miljøteknologiske indsats, blev valgt som det bedste ud af i alt 23 projekter. Med prisen følger også økonomiske midler til at støtte et tilsvarende projekt i en andel del af verden.

De seks virksomheder i partnerskabet er Danfoss, Grundfos, Siemens Turbo Machi-nery Equipment, Vandcenter Syd, DHI og Cowi.

Yderligere oplysninger: Rasmus Boldsen, Miljøstyrelsen, afdeling for miljøteknologi, [email protected], tlf.: 7254 4339