“Begivenhederne i Lampedusa viser på frygtelig vis, hvor påtrængende nødvendigt det er at gentænke immigrationspolitikken. Derfor anmoder vi om en international konference, så artikel 13 i Menneskerettighedserklæringen om fri bevægelighed og bosættelse for immigranter omsider kan føres ud i livet”.
Sådan skriver Emmaus International i en presserudsendelse efter flere hundrede immigranters druknedød i Middelhavet ud for den italienske ø, Lampedusa.
“De aktuelle begivenheder viser overbevisende, i hvor høj grad en kursændring i immigrationspolitikken er presserende: Det skal gå forud for alt andet at kunne tage imod de udefra kommende. Først og fremmest fordi ”det humanitære princip” ikke skal være en tom skal, men en medmenneskelig forpligtelse”, hedder det.
Emmaus International skriver videre:
Dernæst fordi de myter, der konstant cirkulerer omkring immi-grationerne, fører frem til en lukkethed, der er lige så morderisk, som den er uholdbar. F.eks. repræsenterer migrationerne kun tre procent af klodens befolkning, og 60 pct. af vandringerne finder sted internt i de sydlige verdensdele.
På den ene side er det ikke modtagerlandene, som bestemmer, om migrationerne skal finde sted, og det er formålsløst at prøve at få os til at tro det modsatte.
På den anden side er det uacceptabelt, at den fri bevægelighed kun gælder for de rigeste, mens de mest sårbare befolkningsgrupper bliver berøvet denne rettighed og derved alt for ofte bliver bragt i en situation, hvor de er parate til at risikere deres eget liv.
Endelig er indvandringen en kulturel rigdom, menneskeligt såvel som økonomisk. Og så må man huske, at de forholdsregler, de europæiske lande tager for at forhindre indvandringen, har kostet et faraonisk beløb (700 millioner Euro i 2008 alene for Frankrigs vedkommende – endnu før grænseagenturet Frontex var rigtigt på plads).
Mens de beløb, migranterne sender hjem til deres lande, er tre gange højere end den offentlige u-landshjælp.
Der må sættes en stopper for denne uværdige politik. Det er absolut nødvendigt at organisere en international konference om migrationerne for at involvere alle lande i spørgsmålet om fri bevægelighed og bosættelse for alle mennesker i verden, slutter udtalelsen.
Om Emmaus International
Emmaüs International tæller 337 medlemsorganisationer i 37 lande i Afrika, Asien, Amerika og Europa for:
* Lokalt at sætte økonomiske aktiviteter i gang for de mest udstødte, så de som alle andre kan få adgang til fundamentale rettigheder.
* Sammen vise ved kollektive handlinger, at der eksisterer alternativer i verden for at komme uretfærdighederne til livs.
Emmaus International er Abbé Pierres universelle arv
Oversat af medlem af Genvej til Udvikling (dansk medlem af Emmaus), lektor Birgit Vanghaug.
En længere artikel om migration af den franske sociolog og antropolog, Emmanuel Terray kan læses på http://gtu.dk/PK117-9-15.pdf