Direktør for Læger uden Grænser (MSF) i Danmark, Michael Gylling Nielsen, fylder 50 tirsdag den 13. januar 2009.
I modsætning til mange andre 50-årige vil dagen ikke blive fejret med forældre, søskende, tanter og onkler, fætre og kusiner – for opfostret på et børnehjem er familie i gængs forstand en markant mangelvare for fødselaren.
Til gengæld vil en stor kreds af venner og veninder sørge for, at der bliver sunget behørigt for den 50-årige.
Som lille blev Michael Gylling Nielsen i 1962 indskrevet på børnehjemmet C. M. Schuberts Minde i Ringkøbing.
Blandt barndomsminderne hører et utal af bønner, søndagsskole, slidsomt arbejde i kartoffelmarkerne og ikke mindst dyb angst for en lunefuld forstander.
Minderne tæller dog også forstående og kærlige lærere – heriblandt skoleinspektøren, den senere miljøminister Christian Christensen, masser af gode timer sammen med børnehjemmets heste og en grundlæggende forståelse for, at ingenting kommer af sig selv; der skal arbejdes hårdt, hvis man vil opnå resultater.
Som 17-årig forlod han børnehjemmet i Vestjylland for at rejse til København, hvor han få år senere tog en HF-eksamen fra Metropolitanskolen på Nørrebro. Han kom i kontakt med miljøorganisationen Greenpeace, og blev sammen med bl.a. nogle studiekammerater engageret til at opbygge en afdeling af organisationen i Danmark.
Da det var lykkedes, gentog han i 1988 manøvren i Norge, hvor han på grund af Greenpeaces kamp for at stoppe den kommercielle hvalfangst ofte skulle opleve at blive antastet og truet på gaden
For Michael Gylling Nielsen har det vigtigste altid været at gøre noget, at skabe forandringer snarere end at blot at markere meninger. Direkte adspurgt foretrækker fødselaren da også at blive kaldt aktivist frem for græsrod.
I 1996 meldte han sig igen på miljøfronten, da han bosatte sig i Italien for at arbejde som direktør for den internationbale miljøfond, Third Millennium Foundation.
I 2003 vendte Michael Gylling Nielsen tilbage til Danmark, da han blev ansat som informationschef hos Læger uden Grænser. I 2006 tog han til Zimbabwe for at arbejde som landechef for MSF, men blev året efter hentet tilbage til jobbet som direktør for organisationens afdeling i Danmark.
Her er det nu hans primære opgave at stå i spidsen for rekrutteringen af bl.a. læger og sygeplejersker, som ønsker at lade sig udsende, at indsamle penge og oplyse om organisationens arbejde.
Michael Gylling Nielsen er en talentfuld fotograf, og hans billeder bliver flittigt brugt i publikationer fra Læger uden Grænser i hele verden.
Dertil kommer stor passion for informationsteknologi. Han var i slutningen af 1980erne – da Internettet knapt nok var født – aktivt engageret i at etablere og udvikle digitale kommunikationsnetværk for internationale græsrodsbevægelser.
En af Michael Gylling Nielsens nærmeste venner og fortrolige, Radioavisens tidl. chef og nu selvstændig kommunikationsrådgiver, Jens Holme, kalder fødselaren fordomsfri, vedholdende og et sødt og betænksomt menneske med en udpræget evne til at leve på en sten.
– Han er bestemt ikke typen, der har 12 ens glas i skabet. Faktisk var det lidt grænseoverskridende for ham, da han for nylig købte en lille bil, fortæller Jens Holme.
Fødselsdagen fejres ved en privat fest.