Fødselaren kom til den marokkanske regeringsby i august 2013 og skal videre allerede til august i år, hvor han hjemkaldes til udenrigsministeriet som led i en omfattende ambassadørrokade.
Han stammer fra Skanderborg, hvor han tog Højere Handelseksamen i 1986 og videreuddannede sig til cand.scient.adm. med vægt på international funktionsspecialisering fra Aalborg Universitet i 1992.
Han var næsten to år (1992-1994) i Khartoum i Sudan for FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og har siden været i udenrigstjenesten, dog med flere afstikkere til forsvarsministeriet og politimyndigheden
Før ambassadørposten i Rabat var han senest chef for ministeriets kontor for Mellemøsten og Nordafrika (2009-2013), men har også lagt vejen forbi Politiets Efterretningstjeneste, hvor han i tre år var leder af Rigspolitiets center for terror-analyse (2006-2009).
Kronprinsesse på besøg i kongeriget
Marokko er ikke en modtager i gængs forstand af dansk bistand, dertil er Maghreb-landet for rigt.
Kongeriget får i stedet midler fra en særlig bistandspulje, Det Arabiske Initiativ, under udenrigsministeriet, som skal skabe dialog mellem Danmark og landene i Nordafrika og Mellemøsten (MENA-regionen)
Der er også mange millioner i støtte til diverse projekter i Initiativet og Marokko er et af de særligt udvalgte partnerlande.
Her var kronprinsesse Marys besøg i september 2013 en af de første opgave Michael Lund Jeppesen skulle løse.
Visitten skulle give kronprinsessen indsigt i et dansk-marokkansk samarbejde om at støtte voldsudsatte kvinder under Det Arabiske Initiativ og dermed sætte fokus på vold mod kvinder og børn.
Besøget gav et bevægende indblik i mange marokkanske kvinders barske historie og den kompleksitet, der er forbundet med volden.
I 2004 blev en ny familielov vedtaget i Marokko, hvilket betød en væsentlig forbedring af kvinders rettigheder, men håndhævelsen af loven møder stadig udfordringer, skriver ambassaden i Rabat på sit website.
Mary om de voldsramte – og en gave på en kvart million
Kronprinsessen og direktør for Mary Fonden Helle Østergaard besøgte bl.a. kvindekrisecentret Tilila i storbyen Casablanca, der kan huse 20 kvinder og deres børn. Kvinderne bor der typisk i to til seks måneder.
”Det gjorde stort indtryk at opleve, hvor sårbar en situation de voldsramte kvinder og børn står i. Kvinderne har rettigheder på papiret, men kender dem sjældent, og de kan ikke være sikre på, at de bliver anerkendt”, sagde Mary og fortsatte:
“Kvindernes vej ud af volden er derfor særdeles afhængig af, at de kan få en advokat til at føre deres sag ved en domstol. Under besøget blev det tydeligt for os, at kvindernes rettigheder er en central nøgle til et liv uden vold, og da opstod ideen om, at den årlige donation (fra Mary Fonden, red.) skulle gå til juridisk bistand til kvinderne på Tilila”.
Tilila er et af godt 10 kvindekrisecentre i Marokko, hvis indbyggertal er fire-fem gange større end det danske. Til sammenligning er der flere end 40 kvindekrisecentre i Danmark.
De marokkanske centre er privat drevne og kæmper med at få donationer til at dække omkostningerne. På Tilila prioriteres den juridiske hjælp naturligt efter basale behov som kost og logi, og når ressourcerne er knappe, er den juridiske støtte yderst begrænset.
Mary Fonden donerede efter besøget en kvart million kr., så godt 75 kvinder kan få deres sag for en domstol, og flere blive oplyst om deres rettigheder.
Mange kvinder får tæv i hjemmet
I 2004 blev Familieloven (Moudawanaen) vedtaget i Marokko.
Alligevel har næsten to ud af tre kvinder oplevet vold inden for det seneste år, og i over halvdelen af tilfældene er det kvindens partner, der udøver vold.
Volden er ikke noget, man taler om, selv om den i høj grad accepteres. 39 pct. af de marokkanske kvinder mener således, at det er i orden, at en mand slår sin hustru, hvis hun ikke lever op til sine huslige forpligtelser.
Danske KVINFO er overordnet programorganisation sammen med Danner og LOKK (Landsorganisationen af Kvindekrisecentre).
De samarbejder med kvindeorganisationer i MENA-regionen for at støtte voldsudsatte kvinder herhjemme og i regionen, herunder i Marokko, Libanon, Jordan og Egypten.
KVINFO, Danner og LOKK har brugt erfaringer fra de danske kvindekrisecentre i opkvalificeringen af bl.a. personalet på de marokkanske.
Omvendt har de danske organisationer fået værdifuld viden om, hvordan de bedst støtter kvinder fra MENA-regionen i Danmark.
Unge danske landmænd på besøg – og så er der Vestsahara
Udadvendte og energiske Michael Lund Jeppesen har også været aktiv på andre fronter, bl.a. erhvervssamarbejde og videnudveksling.
Således besøgte han Dansk LandboUngdoms projekt i Påsken sidste år. Projektet foregår sammen med den marokkanske landbrugsskole MFR, hvor danske og marokkanske landbrugsinteresserede udveksler viden – mere på
http://www.landboungdom.dk/dit-landboungdom/laes-om-landboungdom/pressem…
Og så er der den politisk betændte sag om Marokkos besættelse siden 1975 af området Vestsahara ud mod Atlanten, som er kaldt Afrikas sidste koloni.
Herhjemme er NGOen Afrika Kontakt et meget aktivt talerør for sahrawiernes kamp for selvstændighed og dermed drømmen om et eget land.
Og hvem afløser så Lund Jeppesen i Rabat til august? Det gør Jørgen Molde, der forlader ambassadørposten i Litauens hovedstad, Vilnius.