En dansker med tro på Tanzania

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Tanzania har et utroligt potentiale, efterhånden som det bliver dyrt at slå sig ned i Kina”.

Sådan siger danskeren Iver Rosenkrantz fra tekstil-fabrikken Kibotrade i Tanzania til DR online tirsdag.

Han tror stadig, det er muligt at sælge t-shirts og tasker til Europa, selv om man skal konkurrere med firmaer fra f.eks. Indien eller Kina, som ikke går så meget op i mindsteløn og ordnede forhold.

Kibotrade har 60 ansatte og er eneste tekstilfabrik i Østafrika, som både er Fair Trade og SA 8000-certificeret. Men ordentlig løn, arbejdstid og et godt måltid mad i frokostpausen koster, og det er svært at tjene penge på et marked præget af stor konkurrence.

Og dårlig logistik med hullede veje og store forsin-kelser i havnen i Dar es Salaam gør det svært at levere modetøj til tiden, fortæller Iver Rosenkrantz.

Netop i Dar es Salaam har Kibo-trade åbnet butik-ken Made By Afri-ca, hvor alt fra sytråd og stoffer til ideer og arbejds-kraft kommer fra Afrika. I butikken kan man købe tasker, t-shirts, bukser og smykker. Og hver gang man køber en t-shirt går en dollar til SOS Børnebyerne.

Kibotrade har fået støtte til etableringen af Danidas B2B, Business to Business-program, som går ud på at skabe dansk-tanzanianske partnerskaber og nye arbejdspladser i de lande, der støttes.

Fabrikken har haft danske syere nede for at træne de tanzanianske syere op, og produktionen er nu blevet så stabil, at man også syr for andre virksomheder.

Med både dansk og tanzaniansk ejerskab forbliver viden, arbejdspladser og know how i de lande, hvor virksomhederne slår sig ned, også hvis danskerne forlader landet igen. Og det er hele pointen, anfører Kibotra-des direktør Iver Rosenkrantz fra danske Samsøe og Samsøe til DR online.