En hofmarskal med hjerte for u-landene

Forfatter billede

Generalmajor og kammerherre, tidl. hofmarskal Søren Haslund-Christensen, København Ø, fylder 80 lørdag d. 18. maj 2013.

Af Jesper Søe, U-landsnyt.dk

Der er mange måder at tjene sit land på. Fødselaren har gjort det på en af de mere iøjefaldende måder og kan se tilbage på en karriere, der bl.a. har gjort ham fortjent til hele 29 ordener og udmærkelser. Heriblandt Den Kongelige Belønningsmedalje og Storkors af Dannebrogordenen med bryststjerne i diamanter.

Han blev student fra kostskolen Herlufsholm i 1951 (og senere dens forstander) og indledte derpå, hvad der skulle blive en lang og fornem karriere i forsvaret. I 1989 kom så udnævnelsen til hofmarskal for regentparret, en stilling han beklædte frem til 2003.

Søren Haslund-Christensen ledede i 1980erne og 1990erne ekspeditioner til de steder i Mongoliet og Kina, hvor hans far, Henning Haslund-Christensen, virkede i 1930erne.

Med på en af ekspeditionerne var kronprins Frederik – se hans tale for ham (længere fremme) sidste år, da Haslund blev udnævnt til æresmedlem i Det Kgl. Danske Geografiske Selskab.

Under tiden som hofmarskal gæstede han Afghanistan. Læs også journalist Kjeld Broksøs levende reportage, da fødselaren som 69-årig besøgte sin fars grav i Kabul – se
http://www.kb-kommunikation.dk/?id=1070&linking_id=7&linking_category=artikel

Privat har Søren Haslund-Christensen en lillesøster ved navn Ditda, som i dag bor i Portugal. Derimod mistede han en bror som barn. Broderen døde af børnelammelse.

Han har siden 1962 været gift med Marianne von Essen. Parret har en søn og to døtre.

Indsatsen for CARE Danmark

I det hjemlige u-landsmiljø er det især hans indsats for CARE Danmark, der står respekt om, og han fik da også de danske globale journalisters hædersbevisning, Nairobi-prisen, i år 2000 – se også
http://www.nairobi-klubben.dk/9332/Nairobiprisen

En helt usædvanlig udmærkelse for en person fra den kreds, han tilhører, men ikke mindst kronprinsesse Mary ser nu ud til at tage stafetten op (mere neden for).

Haslund-Christensen har været med i CARE Danmark stort set siden organisationen blev stiftet herhjemme i 1987 som en selvstændig fond på initiativ af nu afdøde minister Lise Østergaard (1924-1996).

Han forlod for kort tid siden formandshvervet i CAREs omfangsrige repræsentantskab efter at have beklædt posten siden 2006. Ny i stolen er tidl. EU-kommissær Mariann Fischer Boel (V).

Lise Østergaard havde store samarbejdsvanskeligheder i forhold til CAREs daglige ledelse i sin rolle som bestyrelsesformand (1987-1991) – se mere om hende generelt på http://www.kvinfo.dk/side/170/bio/1667

Men det var i hendes tid (1989), at prins Joachim kom til som en meget aktiv og profileret protektor, der stod ud på adskillige ofte strabadserende rejser til organisationens u-landsprojekter, flere gange sammen med sin forrige hustru, dav. prinsesse Alexandra.

Man anede Haslund-Christensens hånd bag protektor-rollen, som siden har dannet skole for adskillige andre i den kongelge familie.

Aktivt kongehus for u-landene

Når medlemmer af den kongelige familie påtager sig protektioner, betyder det, at de påtager sig at begunstige den relevante forening, institution, sag eller organisation.

Dette kan gøres på mange måder, men generelt gælder det, at den kongelige støtter protektionen ved at være med til at udbrede kendskabet til den enkelte protektion og via dette arbejde inspirere til, at andre mennesker også ønsker at bidrage med støtte på forskellig vis.

* Prins Joachim har foretaget adskillige besigtigelsesrejser til CARE Danmarks projekter i Den 3. Verden. Bl.a. til Niger i Sahelbæltet i Vestafrika, men også til Uganda, hvor han så arbejdet for at bevare de sjældne bjerggorillaer og hjælpe lokalbefolkningen.

* Prins Joachims hustru, prinsesse Marie, blev protektrice for Folkekirkens Nødhjælp i 2011.

* Prins Henrik har i mange år været præsident for WWF Verdensnaturfondens danske afdeling. Han er også protektor for Dansk Røde Kors.

* Et andet medlem af kongefamilien, prinsesse Benedikte, er protektrice for SOS-Børnebyerne.

* Kronprins Frederik har i u-landssammenhæng p.t. et enkelt protektorat – nemlig Red Barnet, men har i flere sammenhænge vist sig interesseret i Den 3. Verden, f.eks. deltog han i The Haslund-Christensen Film Expedition til Centralasien. Han overtog tilllige hvervet som kommitteret for Dansk Røde Kors efter sin far, Prins Henrik, som efter Dronning Ingrids død (nov. 2000) påtog sig at være Dansk Røde Kors’ protektor.

* Kronprinsesse Mary er protektrice for Dansk Flygtningehjælp og har tillige via Mary Fonden været med til at støtte formål i Den 3. Verden.

Man kan læse mere om fondens seneste bevilling på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-01-13/mary-fonden-st-tter-kvinder-i-mozambique-med-25000

og om, at den 41-årige fire barns-mor er indtrådt i et internationalt panel om mødredødelighed på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/04-09-12/kronprinsessen-ind-i-internationalt-panel-om-m-dre

Kronprinsessen er tillige protektrice for FN’s Befolkningsfond (UNFPA), NGOen Maternity Worldwide og WHO-Europa.

Og så åbnede hun Danidas 50 års jubilæumsudstilling i marts i fjor – “Danidas OplevelsesCirkler”, der blev vist i storcentre landet over.

Snart 44-årige prins Joachim har som protektor besøgt følgende af CARE Danmarks programlande:

2012: Tanzania og Kenya
2010: Ghana
2008: Mozambique
2006: Cambodja og Vietnam
2004: Niger
1999: Bolivia
1996: Uganda
1993: Vietnam
1991: Nepal

Protektions-listen gør ikke krav på at være fyldestgørende.

Om CARE Danmark

CARE Danmark er en humanitær organisation, som arbejder med langsigtet udviklingsarbejde i Afrika og Asien ud fra princippet om hjælp til selvhjælp.

Man koncentrerer arbejdet i otte lande (p.t. 46 projekter), hvor indsatsen sker i tæt samarbejde med lokalsamfundene. CAREs arbejde i udviklingslandene varetages af lokalt ansatte, der udgør 97 procent af alle ansatte. Det skal sikre en bæredygtig og effektiv lokalforankret drift.

CARE Danmark arbejder derudover gennem lokale partner-organisationer og NGOer. På den måde støtter man græsrødderne i samarbejdslandene, så de får en stærkere stemme og kan øve indflydelse på deres regeringer og sikre deres ret til mad, vand, jord, sundhed, medbestemmelse og ligebehandling.

Omsætningen ligger på mere end 100 millioner kr. om året. Pengene kommer fra den danske regering gennem en fast rammeaftale, andre landes regeringer og EU. Cirka 25 procent af omsætningen kommer fra bidrag fra privatepersoner, virksomheder og fonde

Fondsbestyrelsen vælges af repræsentantskabet. Dette kan bestå af op til 100 medlemmer, hvor en del er kollektive medlemmer udpeget af danske organisationer og foreninger. Resten er personlige medlemmer.

Forsamlingen var engang var så royalt- og kendispræget, at organisationen fik tilnavnet “hoffet i pjalter”.

Man har også en støtteforening, som repræsenterer medlemmerne. I 2011 havde man næsten 13.000 medlemmer og knapt 21.000 personer bidrog i 2011 til arbejdet.

På det faglige niveau giver et programudvalg sparring og rådgivning til programafdelingen, som koordinerer organisationens programmer i udviklingslandene.

CARE Danmark har derudover frivillige tilknyttede som ambassadører og storytellers, der rejser for og med CARE og holder foredrag eller stiller op på andre måder for at oplyse om arbejdet.

Sekretariatet ligger på Amagerbro i København, og generalsekretær Niels Tofte står i spidsen for den daglige ledelse.

CARE Danmark er en del af CARE International, der er en af verdens største humanitære organisationer. CARE International arbejder i 82 lande og nåede i fjor ud til over 120 millioner mennesker med sit arbejde. Den danske afdeling kunne fejre sit 25 års jubilæum i 2012.

Niels Tofte trådte til som generalsekretær 1. september 1992 efter en turbulent tid i den unge danske NGOs historie, koncentreret om tidl. minister Lise Østergaards person.

Den nu 61-årige Tofte var startet som administrationschef i CARE Danmark i august 1989 og kom fra Mellemfolkeligt Samvirke, hvor han var fuldmægtig i administrationsafdelingen.

Under hans ledelse er man stille og roligt vokset til en af landets større humanitære organisationer med en fast flerårig rammeaftale med Danida.

Som den længst siddende generalsekretær i hele CARE International er Niels Tofte organisationens institutionelle hukommelse og en central og respekteret figur, der altid konsulteres i organisationens strategier – til trods for den hjemlige afdelings relativt beskedne størrelse i den samlede verdensomspændende CARE-familie.

CARE Danmark flyttede til nye og større lokaler i juni i fjor – se
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-06-12/care-danmark-rykker-til-nyt-domicil-p-amagerbro

Kronprinsens hyldest

Kronprinsens tale ved udnævnelsen af Søren Haslund-Christensen til æresmedlem af Det Kongelige Danske Geografiske Selskab d. 6. marts 2012

Generalmajor og kammerherre Søren Haslund-Christensen har bestridt posten som vicepræsident for Det Kongelige Danske Geografiske Selskab gennem 19 år, og har nu valgt at overlade ledelsen af selskabet til andre.

Søren Haslund-Christensen indtrådte i selskabets råd 1989 og blev medlem af bestyrelsen 1990. To år efter tiltrådte han posten som vicepræsident, hvor han efterfulgte legendariske viceadmiral Søren Thostrup.

Også Søren Haslund-Christensen har opnået status af legende. Han har myndigt – men på samme tid åbent og med stor indføling – ledet knapt hundrede medlemsmøder, 38 bestyrelsesmøder, 19 rådsmøder og lige så mange generalforsamlinger.

Som søn af en af Danmarks store opdagelsesrejsende, Henning Haslund-Christensen har geografi ligget ham i blodet, og han har selv stået for en række filmekspeditioner til Centralasien og Mongoliet.

Dertil kommer, at Søren Haslund-Christensen var en af lederne af Galathea 3 ekspeditionen (2006-2007, red.), hvor han var formand for bestyrelsen af Dansk Ekspeditionsfond og desuden påtog sig direktørposten under den sidste del af ekspeditionen, hvor han også var togtleder i en periode.

For denne bedrift har Geografisk Selskab hædret ham ved at tildele ham Galatheamedaljen.

Søren Haslund-Christensen har en karriere som officer i den danske hær, der sluttede som generalmajor og chef for Jyske Division, og en yderligere karriere som hofmarskal hos Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen.

I dag udnævner Det kongelige Danske Geografiske Selskab med stor applaus Søren Haslund-Christensen til æresmedlem.

Vi kan ikke ophøje dig til legende, for det er du allerede, men æresmedlemskabet er kronen på en lille menneskealders medlevende indsats for selskabet.
(slut)

Jesper Søe er journalist med u-landsforhold som speciale.