Fødselaren kom efter uddannelse som mejeriingeniør til Dalum Mejeriskole i 1964. Han blev i 1972 udnævnt til forstander for Mejeriskolen, som i 1979 blev udskilt fra Dalum Landbrugs- og Mejeriskole efter 90 års samhørighed og skiftede navn til Dalum tekniske Skole.
Igen med Buch som forstander. Det er hans fortjeneste, at skolen blev en af Danmarks mest unikke erhvervsskoler med en profil, der fra starten skulle handle om levnedsmidler fra "jord til bord".
I Buchs forstandertid 1972-2004 blev skolen tre km fra Odense centrum udvidet talrige gange og har senest skiftet navn til Kold College, opkaldt efter den kendte højskolemand, Chresten Kold, der stiftede dens forgænger på stedet, en højskole, for over 150 år siden.
Kold købte i 1861 ca. 40 tønder land jord fire kilometer syd for Odense og grundlagde året efter Dalum Højskole. Efter hans død i 1870 blev skolen fra 1886 videreført som Dalum Landbrugsskole.
I 1979 havde skolen kun 75 årselever og kun uddannelser inden for mejeribrug. I 1981 lagde Undervisningsministeriet EFG jordbrugsuddannelserne ind under skolen, i 1986 EFG-levnedsmiddel-uddannelserne og en række akademiuddannelser.
I 2004 fusionerede Dalum tekniske Skole så med Gartnerskolen Søhus, og skolen skiftede navn til Dalum UddannelsesCenter. Nu havde skolen over 1.000 årselever. I 2008 skiftede skolen så navn til Kold College.
Efter fusionen i 2004 gik Buch (som han hedder i daglig tale) på pension som 67-årig. Han har siden skrevet faglige artikler til Mælkeritidende, ajourført flere lærebøger ved siden af et aktivt fritidsliv.
I maj 2014 udgav han erindringsbogen “Aldrig færdig – Altid på vej” – se
http://maelkeritidende.dk/nyheder/buchs-erindringer#.WJxnERDcA8Y
Der er beretninger nok at øse af. Som da han var konsulent for kong Hassan i Marokko for at lære hans folk at fremstille kameloste af mæk fra majestætens tusind hvide kameler.
Fra jord til bord
Målet var under alle omstændigheder nået med at skabe landets største erhvervsskole inden for et område, der dækkes af ordene "Fra jord til bord".
Fra at være en traditionel mejeri- og landbrugsskole står Dalum UddannelsesCenter for en stribe uddannelser inden for levnedsmiddelområdet.
Jens Martin Buch Kristensens ambition var at skabe et fælles uddannelsesmiljø med grobund for inspiration og nye idéer. Det må siges at være lykkedes. Enten de unge kommer for at blive mejerister, kokke, bagere, gartnere eller blomsterbindere for at nævne blot nogle af mulighederne.
Skolen i Dalum – ikke mindst landbrugsdelen – har gennem tiden haft en klar international profil med kurser for mange stipendiater fra u-landene. Intet under, at Buch Kristensen selv har optrådt som konsulent for Danida og FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO).
Bl.a. i Kina, hvor han har været gæsteprofessor på Harbin Mejeriinstitut i Hejlonggiang-provinsen i kæmpelandets nordøstlige hjørne.
Rundet af vestjysk bondeæt
Selv er Jens Martin Buch Kristensen rundet af vestjysk bondeæt gennem generationer. Som den ældste søn af en børneflok på fem i landsbyen Skodsbøl syd for Tarm skulle han uddannes i landbruget for at overtage slægtsgården.
I barndommen lærte han sparsommelighed, flid, ansvarlighed og ikke at sige mere end højst nødvendigt. Disse dyder har alle dage præget hans arbejde og indsats
En operation i den ene fod betød, at han ikke kunne blive landmand. I stedet fik Jens Martin Buch Kristensen en uddannelse til mejerist med ophold på Dalum Mejeriskole.
Senere tog han eksamen som mejeriingeniør fra Landbohøjskolen i København. Det førte fra 1964 til et job som lærer i mejeribrug på Dalum Mejeriskole. Resten er historie…..
Privat har "Buch" været gift med Gitte i 50 år. Parret bor i Hjallese i det sydlige Odense og har en datter og tre børnebørn.