Over en million europæere har på få uger underskrevet en protest mod den nye handelsaftale mellem EU og USA. De frygter, at aftalen vil forringe forbrugerstandarderne, undergrave arbejdet for miljø og klima og give multinationale selskaber større magt på bekostning af både Danmark og u-landene.
Danske NGO’er er med i protesterne under initiativet ”STOP-TTIP”, og de efterlyser lydhørhed fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), skriver NGOen Afrika Kontakt i en pressemeddelelse torsdag
Klorkyllinger og génmodificerede (GMO)-varer i supermarkedet
“At så mange aktivt forholder sig til en meget kompleks handelsesaftale siger noget om, hvor meget der er på spil. Mange europæere frygter helt berettiget, at aftalen vil betyde sænkede forbrugerstandarder og dermed føre til klorkyllinger og GMO-varer i vores supermarkeder”, forklarer Mads Barbesgaard.
Han er politisk formand for Afrika Kontakt, der er en af de danske organisationer bag underskriftindsamlingen.
Barbesgaard mener, at aftalen vil underminere demokratiet – ikke alene i Danmark, men også udviklingslandene.
Bekymringen går særligt på den såkaldte ISDS-del af aftalen, der giver virksomheder ret til at sagsøge nationalstater på baggrund af lovgivning, som går udover virksomhedernes forventede indtjening,
“Det er grotesk, at store udenlandske selskaber skal have lov til at diktere dansk lovgivning på bekostning af befolkningens retsikkerhed, Folketinget og de danske domstole”, vurderer han og fortsætter:
“Eksempelvis kan det betyde, at Danmark bliver nødt til acceptere klorkyllinger i kølediskene, hvis ikke vi ønsker at betale store erstatningskrav til multinationale selskaber”.
“Tvivlsomme tal for vækst og arbejdspladser”
Fra både EU-Kommissionen og Mogens Jensen lyder budskabet, at aftalen vil medføre vækst og arbejdspladser i Danmark og i EU. Men det er ifølge Mads Barbesgaard mere end tvivlsomt:
“EU-Kommissionens og den danske ministers tal hviler på et meget løst grundlag fra en politisk tænketank i London. Andre undersøgelser peger på, at vi faktisk står til at miste arbejdspladser”.
“I stedet for at lege med tvivlsomme tal, så burde Mogens Jensen bruge energien på at beskytte borgernes retssikkerhed, miljøet og vores fødevarer. Det vil gavne både Danmark og udviklingslandene bedst”.
Underskriftsindsamlingen er igangsat af det fælles europæiske borgerinitiativ “STOP-TTIP”, der rummer flere end 320 europæiske organisationer.
Næste projekt er at overrække EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker en fødselsdagsgave i form af en million underskrifter på hans 60 års dag den 9. december.
Man kan læse mere om den europæiske kampagne på www.stop-ttip.org