Koncernchef i FLSmidth & Co. A/S, Jørgen Huno Rasmussen, Rungsted Kyst, fylder 60 mandag d. 25 juni 2012.
Det er en tænksom, men samtidig handlekraftig fødselar, der op til den runde dag bramfrit konstaterede, at “vi har kun verdens-mesterskabet til låns”- i leverancer til cementfabrikker og mineraludvinding forstås.
For han ved godt, at nogle af de samme lande i Den 3. Verden, som har sendt aktiekursen i vejret hos det hæderkronede danske firma med store ordrer, også er dem, der står på spring til at tage over (det sidste vender vi tilbage til).
Det første fandt sig markante udtryk i december og januar med sammenlagt milliardtunge ordrer fra lande som Mongoliet, Brasilien og Chile og igen i februar, da den succesrige erhvervsmand kunne åbne FLSmidths nye maskinfabrik i Kina.
Men hvem er han, chefen for FLS siden 1. januar 2004?
Jørgen Huno Rasmussen er uddannet civilingeniør ved Danmarks Tekniske Højskole (i dag DTU) i 1976. Allerede året efter erhvervede han sig en HD i organisation ved Handelshøjskolen i København. I 1979 opnåede han en Ph.D. i Construction Management ved Danmarks Tekniske Universitet.
Jørgen Huno Rasmussen startede sin karriere hos A. Jespersen & Søn A/S, hvor han arbejdede som projektleder 1979-1981. I perioden 1981-1983 var han ansat som leder af erhvervsbyggeri hos selskabet Chr. Islev & Co. A/S. I 1983 startede han som afdelingsleder i H. Hoffmann & Sønner A/S.
1986-1988 fungerede han som udlandsdirektør i Hoffmann, hvorefter han blev udnævnt til admin. koncerndirektør samme sted. I perioden 2000-2003 var han koncerndirektør i virksomheden Veidekke ASA, før han trådte til som øverste chef hos FLS i domicilet i Valby.
Ledelse er en læringsproces
Jørgen Huno Rasmussen har en pragmatisk tilgang til ledelse. Han mener, at ledelseskompetencer er noget, man udvikler og lærer gennem praktisk erfaring og eksekvering. Hans overbevisning om, at eksekvering afføder læring, er ligeledes afspejlet i hans motto: ”Man kan vinde det hele – bare ikke på én gang”.
Hermed mener han, at man skal tage én ting af gangen, løse det enkelte problem og at man kan lære af denne proces. Løsningen på det ene problem bidrager således til udviklingen af kompetencer – kompetencer som kan anvendes og videreudvikles gennem kontinuerlig eksekvering.
Jørgen Huno Rasmussen har i løbet af årene udviklet stærke kompetencer indenfor ledelse, som han benytter i sit daglige virke som koncernchef i FLSmidth, hvor han har det overordnede ansvar for virksomhedens verdensomspændende cement- og mineralforretninger.
Han blev i foråret 2010 kåret som den mest kompetente topchef iblandt Danmarks 50 største virksomheder – og er bl.a. medlem af bestyrelsen for Vestas Wind Systems A/S, som også har store interesser i Den 3. Verdens fremstormende økonomier, ikke mindst i Kina.
“Kina og Indien vil dominere de næste 1500 år”
Men tilbage til den med “verdensmesterskabet, der kun er til låns”.
Jørgen Huno Rasmussen forklarede det tidligere i år i et interview med magasinet “TeknikPartner”.
“Vi, der lever i dag, er tilfældigvis vokset op med et verdensbillede, hvor Vesten dominerer, og Kina er et underudviklet kommunistisk land med en forarmet befolkning. Men vores tid er bare en lille parentes i verdenshistorien. Hvis man studerer BNP over en 2000-årig periode, er der to lande, der dominerer billedet totalt, og det er Kina og Indien”, sagde han.
“Europa og USA kan tilsammen mønstre en førerperiode på et par hundrede år. Nu er den tid slut, og Kina og Indien er ved at finde tilbage til deres naturlige førerposition. I 2035 bliver Kina verdens største økonomi, mens Indien bliver nr. to i 2040 efterfulgt af USA og Europa”, pointerede han.
“Set fra kinesisk side er man bare ved at genvinde det naturlige verdensherredømme, som man altid har haft….Den nation, som har den økonomiske magt, får også den militære og dermed den politiske magt. Man kommer ikke uden om Kina, uanset om vi kan lide det eller ej….det er Kina og Indien, der bestemmer de næste 1500 år”, anførte han.
Og han er ikke bange for at se arbejdspladser forsvinde ud af Danmark, betragter nærmest outsourcing som en fordel:
“I 2004 var vi godt 1.000 medarbejdere i Valby og 600 i Indien. I dag er vi 1.600 i Valby og 4.000 i Indien. Og havde vi ikke haft det indiske ingeniørkontor, så ville der nu være nul ansatte i Valby, for så havde virksomheden ikke eksisteret”, understregede den globalt sindede dansker overfor “TeknikPartner”.
Privat er Jørgen Huno Rasmusssen gift med sygeplejerske Agnete Korsgaard. Parret har to voksne døtre.