En sundhedspionér er død

Forfatter billede

6. april 2022

Ernst Lauridsen, som var en pionér inden for folkesundhed, døde den 3. april 2022.

Ernst var læge fra Københavns Universitet og havde en master i public health fra Harvard University. Han var et fyrtårn i international sundhed, da han lagde grundstenene til det såkaldte ”essential drugs” koncept.

Halfdan Mahler, WHO´s generaldirektør og ikonet bag primary health care strategien, gav Ernst mulighed for at føre denne strategi ud i livet som direktør for Drug Action Programme i WHO.

Her satte Ernst et omfattende program i værk, som har ført til, at de fattige i verden har bedre adgang til billig generisk medicin. Alle tredjeverdens lande har i dag indført de fleste elementer af essential drugs strategien, der har styrket kvaliteten og kvantiteten af den nationale medicinforsyning. Den international medicinindustri var stærkt imod programmet, og Ernst måtte kæmpe mod ”Big Pharma” for at fremme sine ideer. Det gjorde han med stor ildhu og mod.

Inden da var han Danidas senior sundhedskonsulent og han havde længerevarende ophold i bl.a. Etiopien og Afghanistan bag sig. Han arbejdede også for Røde Kors og var en af de sidste, der blev fløjet ud af Biafra, inden landet kollapsede.

Ernst forlod WHO, da Dr. Nakajima afløste Halfdan Mahler, fordi han ikke længere havde de samme muligheder for at gennemføre sine ideer på grund af Nakajimas forbindelser med medicinalindustrien.

I de efterfølgende år var han en aktiv konsulent først i eget firma (Euro Health Group) siden for bl.a. Verdensbanken. Hans sidste år blev svære, men han bevarede sit vid og sit engagement til det sidste.