Energisk masai skaber muligheder for sit folk

Pelua Siloma leder Red Tribe-organisationen, der har bygget skole og infrastruktur i det lille masai-samfund i Kenya.


Foto: Svend Løbner / Mission Aviation Fellowship
Søren Steensig

17. marts 2023

Jeg kender en iværksætter, når jeg ser en. Og dog. Pelua Siloma ligner ikke en iværksætter, som vi typisk kender dem med jakke og slips herhjemmefra.

Da jeg landede med Mission Aviation Fellowships lille Cessna-fly på en landingsbane af grus i det sydvestlige Kenya, fik jeg udpeget en mand iklædt det typisk røde masaisjal om skulderen og et masaisværd i bæltet. Og ham blev jeg ærligt talt imponeret af.

Pelua har sammen med 52 medarbejdere skaffet rent drikkevand til 12.000 lokale masaier, oprettet en skole med 271 elever, startet en klinik, der behandler omkring 20 patienter om dagen, og iværksat et smykkeprojekt, der skaffer 15 fattige kvinder et levebrød.  

”Jeg vil give piger og kvinder samme muligheder som drenge,” fortæller han.

Vi taler sammen under et træ i det, der bedst kan beskrives som en compound. Også den er en forretning, for her modtager Pelua rejseselskaber fra skoler og organisationer, som ved betaling er med til at finansiere Red Tribe, som projektet hedder.

Kenyas unge – også i det afsides masailand – fortjener en fremtid, pointerer 50-årige Pelua.

”Jeg vil sørge for, at mit folk får uddannelse, så de kan indgå i det kenyanske samfund som alle andre,” fortæller han.

Og det er der selvfølgelig flere gode grunde til, også en meget personlig for Pelua.

Mor og barn blev solgt som billig arbejdskraft

Iværksætteren voksede op i en fattig nomadefamilie med en voldelig far, der endda solgte både ham og moren til en mand, som brugte dem som billig arbejdskraft. Drengen skulle vogte 150 køer uden at få noget særligt for det. Til sidst fik han nok.

Han flygtede ind til byen, fik arbejde i en chapati-bar, fandt et regnehæfte og begyndte at studere på egen hånd. Hans nye reservefar havde forbudt ham at gå i skole, for så kunne han jo ikke passe køer.

Men en dag var lykken gjort. En skolelærer fik øje på drengen og regnehæftet og inviterede ham med i skole, betalte for skoleuniform og skolegebyr, og det viste sig at være en god investering. Pelua blev den bedste i sin klasse, tog en flot realeksamen, blev formand for studenterforeningen i gymnasiet og læste siden til lærer.

I dag sørger han og de ansatte lærere på skolen for, at 271 elever får uddannelse og en chance i livet, som han selv fik. Skolen Masai Academy er netop blevet kåret som den bedste skole i distriktet.

Pelua leder Red Tribe med utrættelig livsglæde

Orgnanisationen Red Tribe drives af masaierne selv. Det blev godt nok startet af portugisiske missionærer for omkring ti år siden, men et halvt år efter, Pelua engagerede sig som frivillig medarbejder, stod det klart for dem, at her var en mand af en helt særlig støbning. Da de portugisiske missionærer måtte rejse hjem, faldt det naturligt at overlade hele projektet til Pelua.

En ny landingsbane, der er blevet til med støtte fra MAF, har gjort transport til og fra Peluas landsby væsentligt lettere.
(Foto: Svend Løbner/Mission Aviation Fellowship)

Der er bogstaveligt talt løbet meget vand i åen siden dengang. For Red Tribe har boret tre brønde og oprettet vandposter, så 12.000 lokale nu har adgang til rent drikkevand, hvor de før drak vand fra floden, som køerne også gik og besørgede i. Det førte til at folk blev smittet af vandbårne sygdomme som kolera og diarre. Men det er slut nu, hvor kvinderne kan hente vand fra de tre vandposter i 20 liters dunke.

Under Peluas ledelse er det også lykkedes Red Tribe at samle penge ind til en landingsbane, der med støtte fra Mission Aviation Fellowship har erstattet en 8-timers lang køretur med 35 minutter i fly.

Jeg er dybt imponeret af Peluas og hans medarbejderes indsats til gavn for deres lokalsamfund. Der er initiativ, gåpåmod og styr på sagerne – sådan som det helst skal være i vellykkede projekter. Og det skal Pelua have æren for, selv om jeg godt ved, at der både kommer støtte udefra og energi ”indefra” af de mange medarbejdere. Udefra har britiske Hennie og Becca Marais blandt andet støttet og inspireret Pelua og hans masaier.

’Jeg vil give noget tilbage’

Men uden Pelua selv ville det hele falde fra hinanden. Hans klare vision om at løfte sit lokalsamfund, hans gode humør, der spreder energi til alle medarbejderne, og hans evne til at skabe og vedligeholde relationer til organisationer som MAF vil uden tvivl gøre Red Tribe i stand til at blive ved – og større.

Sådan er det med gode iværksættere. Også når jakkesættet er skiftet ud med et masaisjal, og slipset er erstattet med sværd.

Masaidrenge, der går på skolen Masai Academy, som Pelua og Red Tribe har bygget.
(Foto: Svend Løbner/Mission Aviation Fellowship)

Pelua vender gentagne gange tilbage til vigtigheden af, at piger bliver respekteret, og at alle børn og unge fra hans stamme får en uddannelse. Han bliver helt stille og må tørre en tåre væk fra kinden.

”Undskyld,” siger han, ”jeg vil bare så gerne give det videre, som lærerne gav mig, da de sørgede for, at jeg kom i skole.”