Læger uden Grænser (MSF) fik samlet så mange penge ind til ofrene for flodbølge-katastrofen i Asien, at pengene ikke nåede at blive brugt. Derfor har hjælpeorganisationen nu sendt nogle af pengene retur til giverne, rapporterer DR Online tirsdag aften.
– Det er der aldrig nogen, der har gjort før, så det var chokerende for mange, at vi sendte penge tilbage, siger Søren Brix, formand for Læger Uden Grænser til TV-avisen.
Tsunami-katastrofen satte en ny standard for offerviljen blandt danskerne, og Læger uden grænser oplevede for første gang i organisationens historie, at man ikke kunne bruge alle de penge, folk ville donere.
– De næste 5-10 år har vi penge til vore projekter. Så af hensyn til vores troværdighed kunne vi ikke fortsætte med at samle penge ind til noget, vi skal bruge om 10-11 år, når vi står med underfinansierede projekter til kriser rundt om i verden, som har brug for penge lige nu, siger han.
Bestyrelsen sendte derfor et brev ud til de 6.000 donorer for at høre, om man måtte bruge pengene på nødlidende i Afrika i stedet for i Asien. 21 donorer forlangte deres penge retur.
– For os er menneskeliv lige værdigt kloden rundt, og det er derfor, vi forsøge at dirigere de penge, så vi kan spare flest liv og mindske de lidelser, mennesker kæmper med rundt omkring i verden, forklarer han.
Der er hårdt brug for penge andre steder i verden – specielt i Darfur og til AIDS-katastrofen i Afrika.
Læger uden Grænser samlede i alt 19,5 mio. kr. i Danmark, men skulle kun bidrage med 15 millioner til projekter i Asien efter flodbølgen. Derfor ønskede Læger uden Grænser at overføre 4,5 millioner kr. til andre projekter.
– Her har man for første gang fået finansieret en hel katastrofe, og så må vi jo se, hvor længe de penge rækker, men som det ser ud nu, er der i hvert fald penge til 5-10 års genopbygning, siger Søren Brix.
På verdensplan er der givet tilsavn om omregnet mere end 40 milliarder kroner til ofrene for flodbølgen i Asien, anfører DR Online.