Komodovaranen i Indonesien trænger til et pusterum. Derfor vil indonesiske myndigheder lukke midlertidigt for gæster fra næste januar i en kendt nationalpark.
Indonesien er ikke det eneste land, som har fundet det nødvendigt at bremse op for turisterne for at bevare den natur, som gør destinationerne attraktive.
Det sker flere steder i Sydøstasien, hvor antallet af besøgende er i dramatisk stigning. Samtidigt er håndteringen enten mangelfuld eller helt manglende, mener en ekspert.
“Sydøstasien er et af de mest dramatiske regioner i verden for de emner, vi taler om”, tilføjer han.
“Overturisme” med konsekvenser som forurening med plastaffald, spildevand fra skibe og degradering af skrøbelige naturområder generer mange af attraktionerne i en sådan grad, at de bliver lukket ned i perioder.
Turismens selvdestruktion
Feriehungrende gæster strømmer til landene i Sydøstasien. Det skyldes bl.a. kinesiske turister. Her har der været enorm vækst i sektoren fra år 2000, hvor der i alt var 10 millioner besøg i udlandet fra Kina, mens tallet i 2018 er steget til over 150 millioner.
En del af dem går til nabolande i Sydøstasien. Lidt under 100 millioner udenlandske gæster besøgte sydøstasiatiske lande i 2014 og i 2018 var dette antal steget til knap 130 millioner. I 2022 forventes det, at der vil være mere end 155 millioner besøg.
Tærer på naturattraktionerne
I Indonesien bliver Komodo National Park efter planen lukket fra januar 2020, så naturen kan få en pause og genoprette gunstige forhold for den skrøbelige komodovaran.
Antallet af gæster på Komodo steg fra 80.000 i 2014 til 159.000 sidste år, ifølge Yale Environment. En nylig opgradering af lufthavnen på øen vil med al sandsynlighed tiltrække endnu flere gæster.
Filmisk paradisbugt
Sidste år besluttede myndighederne sig for at lukke adgangen til den paradisiske kyst. Det var meningen, at bugten skulle åbnes igen i efteråret, men det er blevet udskudt på ubestemt tid.
Andre eksempler på tiltag i regionen mod masseturismens konsekvenser er et forbud mod engangsplastik på Bali og behandling af spildevand på skibe i Ha Long Bugten i VIetnam.
Turismen er en stor indtægtskilde for de sydøstasiatiske lande, men der er også en bevidsthed i regeringerne om, at følgevirkningerne skal håndteres.
Ifølge den asiatiske tv-station CNA har der foreløbigt været positive konsekvenser af turiststoppet ved Maya Bay. Hajerne, som blev skræmt væk af de mange både ved kysten, skulle nu så småt være vendt tilbage.