Taj Mahal er et af indiens mest ikoniske bygninger og en populær turistattraktion med op til 70.000 besøgende om dagen.
Det marmorhvide mausoleum og de tilhørende minerater har i 370 år stået fast på bredden af den hellige Yamunaflod.
Historien om Taj Mahals opførelse og synet af det hvide marmor, de mange indgraveringer og inskriptioner er et besøg værd. For mange af de besøgende, der ofte kommer langvejs fra for at se solopgangen eller solnedgangen over Taj Mahal er oplevelsen uden sammenligning.
Forureningen viser sine ødelæggende kræfter
Nu er det 73 meter høje, marmorhvide mausoleum, der stod færdigt i 1653 og som i dag et af de mest kendte bygningskonstruktioner i hele verden, plaget af farveændringer. Fra hvid til gul, grøn og brunlige nuancer. Og det er på grund af forurening.
Med over 1,5 millioner indbyggere er Agra, i den indiske delstat Uttar Pradesh, en af landets mest forurenede byer.
På trods af, at der gang på gang reguleres og lovgives i byen med håbet om at forbedre forureningen og Taj Mahals farveændringer, så er forureningen stadig et kæmpe problem, der tydeligt sætter sine spor.
Forureningen skyldes blandt andet de omkringliggende fabrikker, åben afbrænding af skrald på gaderne, de mange tilflyttere til området og dieselkøretøjer.
Yderligere ligger Taj Mahal på bredden af den næsten udtørrede flod Yamuna, der flyder over med affald. De store bunker af affald, som samles, gør ikke kun at der flyder store mængder affald, men det tiltrækker også mange insekter, hvis afføring påvirker det hvide marmor til at skifte farve.
Højesteretten træder til
Taj Mahals ændrede udseende har været et problem i mange år og det er derfor ikke første gang, at der forsøges at indføres regler og lovgivning, der skal beskytte den hvide marmor. Men som det ser ud nu, har disse tiltag ikke været nok.
Archaeological Survey of India er ansvarlig for vedligeholdelsen og bevarelsen af Taj Mahal, men har ifølge indiens højesteret ikke gjort deres arbejde godt nok med at vedligeholde bygningen.
Derfor trådte højesteretten til tidligere i denne måned med et krav om en løsning på problemet. Retten stillede et ultimatum, hvor det klare budskab var enten at rive Taj Mahal ned eller restaurere det.
I denne uge har myndighederne i Uttar Pradesh indsendt et udkast til højesteretten, hvori der er udarbejdet en plan for restaureringen. Dokumentet omhandler blandt andet planer for at inddrage private aktører til hjælp med vedligeholdelsen.
Desuden fremhæves det i dokumentet at Agra og det nærliggende område skal erklæres plastikfri zone og at de på sigt vil skifte til el-og brintbiler for at bekæmpe forureningen.
Forhåbentlig vil de nye planer for Taj Mahals fremtid gøre marmoren hvid igen.