Et år for Tigeren – de sidste af dem

Forfatter billede

2010 er tigerens år i den kinesiske månekalender og det blev fejret 14. februar i mange dele af Asien.

I den anledning igangsætter WWF en global kampagne, hvis formål er at fordoble verdens antal af tigre i 2022 – det år, da tigerens år falder næste gang, skriver WWF Verdensnatur-fonden i Danmark i sit seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag.

Kampagnen er vigtig netop nu, da 2010 er et afgørende år, når det kommer til den globale indsats for at bevare tigeren. Kulminationen bliver et højt profileret tigertopmøde i Rusland til september med ministerpræsident Vladimir Putin som vært.

Det vurderes, at der p.t. kun er 3.200 tigre tilbage i naturen på verdensplan. Til sammenligning anslås det, at der var 100.000 i begyndelsen af det 20. århundrede. Det er derfor af alarmerende vigtighed at redde dette flagskib for Asiens biologiske mangfoldighed.

Biolog Tommy Dybbro fra WWF Danmark siger:

– Udviklingen for verdens tiger-bestand er hidtil kun gået en vej – ned ad bakke. Og tilbagegangen ser desværre ud til at forsætte. Heldigvis ser det ud til, at de 13 lande, som huser vilde tigerbestande, nu er indstillet på at gøre en ekstra indsats forbindelse med Tigerens År, for i sidste øjeblik at redde det karismatiske dyr”

NEPAL UDVIDER TIGERRESERVAT

Myndighederne i Nepal har udvidet Bardia Nationalparken med 900 kvadratkm – et areal 2 gange så stort som Falster, skriver Verdensnatur-fondens blad, “Levende Natur”, i sit seneste nummer, der kom på gaden onsdag.

Beslutningen har stor betydning, da parken er et af kerneområderne for tigeren i Himalaya-landet. WWF glæder sig over, at landets premier-minister har annonceret, at der bliver oprettet en national myndighed for tigerbeskyttelse.

Den skal både intensivere indsatsen mod krybskytter og se på mulighe-den for at gøre bevarelse af tigeren værdifuld for lokalsamfundene.

I 2009 blev den første landsdækkende optælling af tigerbestanden udført. Den viste, at der var i alt 121 eksemplarer af de store katte tilbage i landet i vild tilstand, fordelt på 4 beskyttede områder.

WWF har konstrueret et interaktivt kort, der angiver de største farer for de tigre, som er tilbage – og hvor disse farer er lokaliseret. Man kan se det på http://www.worldwildlife.org/species/finder/tigers/troublespots-map.html

Man kan se mere om kampagnen på http://www.panda.org/what_we_do/endangered_species/tigers

Yderligere oplysninger hos kommunikationsmedarbejder Mie Oehlenschläger på tlf. 31 47 88 12