Et halvt liv i Dansk Flygtningehjælp

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Anne la Cour Vågen kan torsdag den 14. januar 2010 fejre 25 års jubilæum i Dansk Flygtningehjælp.

Samtidig indtræder hun som chef for Asyl og Samfund – en sammenlægning af 3 aktører, nemlig Dansk Flygtningehjælps Asylafdeling, Center for Udsatte Flygtninge (CUF) og Frivilligafdelingen.

Anne la Cour startede i Dansk Flygtningehjælp som socialrådgiver i integrationsafdelingen i 1985 og fik hurtigt smag for paragrafferne. Samtidigt med fuldtidsjobbet kastede hun sig ud i et komprimeret jurastudie, som hun gennemførte på fire og et halvt år.

I 1990 kunne hun kalde sig jurist og blev ansat i Asylafdelingen, hvor hun blev kendt for at bringe positivitet og god energi ind i en afdeling med tunge sager. De sidste 7 år har hun drevet asylafdelingen i samme ånd.

– Vi har en fantastisk god energi i afdelingen, og det er vigtigt. For arbejdet er meget op ad bakke, da det handler om svære menneskeskæbner, som man ikke altid kan hjælpe. Det kræver stor optimisme at tro på, at arbejdet kan lykkes hver gang, og det kræver kampånd at blive ved trods de svære forhold, siger Anne la Cour.

I den ny afdeling Asyl og Samfund får Anne la Cour mere end paragraffer at arbejde med, og det ser hun meget frem til.

– Vi bliver en stor afdeling med meget forskellige tilgange til arbejdet med flygtninge. Nogle vil gerne tage flygtningene med på fisketur, og andre vil kæmpe for deres rettigheder – og begge dele er lige vigtige, siger hun.

Asylafdelingen får kendskab til asylansøgerne gennem den indledende juridiske rådgivning. Frivilligafdelingen gør arbejdet ude i kommunerne, hvor de tager imod flygtninge, som får opholdstilladelse, og CUF bidrager med specialviden om flygtninges personlige forhold.

– En samling af funktionerne vil skabe en rød tråd og gøre indsatsen overfor flygtningene stærkere og organisationen mere synlig, anfører Anne la Cour.

Det er ikke kun overfor flygtninge i Danmark, Anne la Cour ønsker at styrke indsatsen. 5 år i bestyrelsen for ECRE (European Council on Refugees and Exiles) har sat den europæiske asylpolitik højt på Annes dagsorden.

– Vi skal fortsat fokusere mere på det europæiske samarbejde. Vi har så mange års viden i Flygtningehjælpen, som vi skal være gode til at dele med resten af EU. Vi skal være med til at sikre en ordentlig asylpolitisk dagsorden i hele EU, mener Anne la Cour.

Karrieren igennem har Anne la Cour med faglig juridisk kompetence kæmpet for at yde flygtninge beskyttelse, og det vil fortsat være ansporen. Som hun siger: “Nogle gange kan vi komme med oplysninger, som vender en afgørelse, og redder mennesker fra at blive sendt hjem til forfølgelse… og det er det hele værd”.

25 års jubilæet fejres ved en reception på dagen. Se mere i u-landsnyts rubrik “Kalender” under dato 14.01.10.