Operation Dagsværk lancerer netop nu sin årlige oplysningskampagne på landets ungdomsuddannelser. Kampagnen skal motivere elever til at trække i arbejdstøjet d. 6. november. Elevernes løn går til et projekt, som skal skabe bedre vilkår for unge med handicap i Uganda.
Selvom det er 31 år siden, Operation Dagsværk blev lanceret, er det første gang den årlige oplysningskampagne sætter fokus på handicap. Årets projektland er Uganda, hvor der lever cirka to millioner unge med et handicap. Næsten hver femte ugander – 19 procent – har ifølge Operation Dagsværk og Sammenslutningen af Unge Med Handicap et handicap.
Herunder kan man se dokumentaren De ukuelige, der handler om unge med handicap i Uganda – en film, der er produceret til kampagnen.
Mange af de unge bliver mødt med overtro og fordomme og har derfor svært ved at leve et ungdomsliv på lige fod med landets andre unge. For eksempel afslutter 90 procent af de unge med handicap ikke en uddannelse.
Sofie Monggaard, formand for Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH), er en af de frivillige, som i disse uger turnerer rundt på landets ungdomsuddannelser for at oplyse om forholdene for unge med handicap i Uganda.
”Jeg synes det er rigtig vigtigt, at vi støtter op om det her projekt. Selvom vi forsat har meget at gøre på den handicappolitiske dagsorden i Danmark, er det vigtigt, at vi kan række udover os selv, og samarbejde med unge i andre lande. Vi oplever desuden, at vi får meget viden forærende, når vi arbejder på tværs af landegrænser,” siger Sofie Monggaard.
30 års dagsværk
Operation Dagsværk (OD) er Danmarks globale elevbevægelse, der i over 30 år har støttet unges forhold i udviklingslandene. I år samarbejder de med Danske Handicaporganisationer (DH) og Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH).
Igen i år arbejder et hold frivillige på Operation Dagsværks sekretariat for at få de danske unge med ombord. Selen Karakaplan er en af de frivillige, som står bag kampagnens indhold.
”Vi vil gerne invitere hele Danmark til at deltage i kampagnen, for vi kan fornemme, at handicap og inklusion står mange unge nært. Deltagelse i kampagnen er samtidigt en mulighed for at blive en del af et udviklingsprojekt, og for at skabe dialog på tværs af generationer. Og så får eleverne mulighed for at give en dag af deres uddannelse, så andre kan få en,” forklarer hun.
Privatpersoner, virksomheder og offentlige institutioner får den 6. november muligheden for at hyre en eller flere elever til at udføre et stykke arbejde, og dermed støtte op om projektet. Arbejdet kan f.eks. være rengøring, lagerarbejde, kreative indspark på arbejdspladsen eller noget helt fjerde.
Stærk handicapbevægelse i Uganda
“Vi håber at tjene så meget som muligt, så vi sammen med vores ugandiske partnere kan få de bedste muligheder for at give unge med handicap i Uganda et værdigt ungdomsliv. Vi ved, at inklusion og stærke fællesskaber for unge med handicap er inden for rækkevidde. Det kræver rollemodeller at spejle sig i og mulighed for at udvikle sig personligt og professionelt – eksempelvis gennem en erhvervsuddannelse. Det kræver også at lokalsamfundet er godt rustet til at tage imod de unge. Og alt det er handicapbevægelsen i Uganda klar til at håndtere,” siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.
Om Operation Dagsværk
Det koster minimum 350 kr. for 5 timers arbejde.
Aftaler sættes i stand gennem en jobbank, hvor arbejdsgivere kan oprette jobs og elever kan søge jobs.
Jobbanken findes på www.od.dk/jobbanken
Læs mere om Operation Dagsværk-projekt