I Danmark og flere andre lande er man nu i gang med at give et tredje vaccinestik til udvalgte grupper. I mange andre egne af verden har langt størstedelen af befolkningerne end ikke fået første stik.
EU og andre rige nationer har lovet at donere vacciner, så fattige lande også kan lægge de værste samfundsmæssige konsekvenser af Covid-19 bag sig. Men der er lang vej endnu før løfterne bliver indfriet.
EU har lovet 200 millioner doser vacciner til udviklingslande inden udgangen af året, men der er indtil videre blot leveret 18 millioner doser, fremgår det af en artikel i Devex.
Taber kapløb med Kina
De langsomme skridt mod målet bekymrer blandt andre EU’s udenrigsansvarlige, Josep Borrell. EU er nemlig langt bagefter både Kina og USA, når det gælder om at sørge for global adgang til vacciner.
I starten af august havde USA doneret 59,8 millioner doser, mens Kina stod for 24,9 millioner doser, ifølge en artikel i Politico.
Der er blevet talt meget om vaccinediplomati i forbindelse med donationer af vacciner, og her halter EU altså foreløbigt bagefter. Det er ikke godt nok, mener EU’s udenrigsansvarlige.
“Kinas indtrængen i Afrika og Latinamerika bør bekymre og optage os meget […] Hvem er den store vaccineleverandør til Afrika? Kina. Hvem er den store vaccineleverandør til Latinamerika? Kina,” sagde Josep Borrell på et møde denne sommer.
Godt nok fastslår den spanske kommissær, at EU har givet tre milliarder euro (over 22 milliarder danske kroner) til COVAX, som er den internationale mekanisme til at distribuere vacciner til fattige lande. Det er bare ikke særligt tydeligt, at det stammer fra EU, nævner Borrell. Til forskel har Kina og Rusland været meget bevidste om at skabe opmærksomhed om deres vaccineleveringer.
Langt fra globale mål
Overordnet set går det slet ikke hurtigt nok med at skabe global vaccinelighed. Det mener den globale taskforce for Covid-19, som består af lederne af Den Internationale Valutafond (IMF), Verdensbanken, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Verdenshandelsorganisationen (WTO).
“Den globale udrulning af vacciner mod Covid-19 går frem med to forskellige hastigheder. Mindre end to procent af voksne er vaccineret i de fleste lavindkomstlande i forhold til næsten 50 procent i højindkomstlande. Disse lande, hvoraf størstedelen er i Afrika, kan simpelthen ikke få adgang til tilstrækkelig vacciner til at nå en dækning på 10 procent i alle lande i september og 40 procent ved slutningen af 2021– og slet ikke Den Afrikanske Unions mål om [en dækning på] 70 procent i 2022,” udtaler de i en erklæring.
Ud af de 900 millioner doser af vaccine, der er blevet lovet til udivklingslandene, var blot 10 procent af dem sendt af sted sidst i august, fremgår det af erklæringen.