Som en prioritet for EU er der gennem de seneste år blevet bevilget flere midler til civilsamfundet, end det har været tilfældet før. Bevillingerne til civilsamfundet er nemlig støt stigende.
Det har haft den effekt, at der indgås færre kontrakter grundet de administrative og politiske indsnævringer, men at størrelsen på bevillingerne er stødt stigende. Denne udvikling viser nedenstående graf.
Størrelse på bevillinger (millioner euro) og antal kontrakter indgået i perioden 2011-2016
Her ses det tydeligt at der ved indgangen til det nuværende EU budget – MMF’en for 2014-2020 – er sket et fald i antal kontrakter, der indgås, samtidig med at størrelsen på bevillingerne er stigende.
CONCORD har ligeledes undersøgt, hvilke politiske og geografiske områder, der er sket indsnævringer i. Her viser det sig at, der gives flere penge til civilsamfundsorganisationer, der arbejder indenfor den søjle, der hedder EIDHR: European Instrument on Democracy and Human Rights.
CONCORD er overordnet ganske positive overfor EU Kommissionen, men stiller dog anbefalinger om at fordele midlerne ud således, at bevillingerne ikke bliver for store, da det hermed ofte kun er de største CSO’er, der har kapacitet til at ansøge om kontrakterne. Ligeledes efterspørger CONCORD, at CSO’erne inddrages som mere end blot dialog-partnere med inputs. I stedet bør CSO’erne inddrages aktivt i selve processen af udformningen af EU-budgettet, hvilket de i begrænset omfang har været i forbindelse med tilblivelsen af den næste MMF for 2021 til 2027.
Danske CSO’eres EU Funding
Rapporten er god læsning for danske civilsamfundsorganisationer, der bør være opmuntret til at søge penge til deres projekter gennem EU. Tal fra EU Kommissionens DEVCO-afdeling afslører, at flere danske civilsamfundsorganisationer med ret stor succes har formået at få tildelt midler fra EU, hvilket kan ses i overblikket forneden.
Kilde: EU DEVCO statistisk for 2016 (kilden er sidst opdateret 27.06.2016)
Dansk Flygtningehjælp scorer lidt over halvdelen af de danske midler, der blev givet i 2016 (dataene er senest opdateret d. 27/6 2016), men også mindre organisationer som Fair Fishing Somalia blev tildelt en stor mængde midler af EU. Ligeledes fik Red Barnet ganske mange midler bevilget, hvor størstedelen af disse stammer fra én af de store kontrakter på omtrent 31 millioner euro, som Red Barnet har formået at få tildelt.
Kilde: EU DEVCO statistisk for 2016 (kilden er sidst opdateret 27.06.2016)
Få hjælp til at komme i gang med en ansøgning til EU-midler – eller administrering af jeres bevilling
Globalt Fokus arbejder ganske tæt med EU Funding og sender dagligt calls ud til interesserede medlemmer på nye EU-fonde, der kan søges. Vi afholder årligt et kursus for alle medlemmer, som skal til at udvikle deres EU Funding ansøgninger og ligeledes et kursus vedrørende administration af EU kontrakter. Kurserne er for medlemmer af Globalt Fokus. For mere viden om Globalt Fokus EU funding arbejde kan Politisk Studentermedhjælper, Nickolas Pagonakis, kontaktes på [email protected].
Nickolas Pagonakis og Peter Christiansen er hhv. Politisk studentermedhjælper og sekretariatsleder på Globalt Fokus