STRASBOURG: ”Du er valgt af det franske folk. Du kan tydeligvis ikke lide stedet her. Hvad laver du her egentligt?”
Det var ordene fra den franske præsident Emmanuel Macron til en landsmand i EU-parlamentet, da den franske præsident besøgte den runde parlamentsbygning i Strasbourg.
Den nyvalgte præsident er offensiv og aggressiv i forsvaret for demokrati, multilateralisme og menneskerettigheder i en tid, hvor de er under pres både globalt og i EU.
Talen var et langt forsvar for de ”europæiske værdier”, som er under pres fra en autoritær form for nationalisme og såkaldt ”illiberalt demokrati”.
”Svaret er ikke autoritært demokrati, men demokratiets autoritet”, sagde præsidenten for den franske republik.
Det var med tydelig henvisning til EU-lande som Ungarn og Polen, der længe har været på kant med EU angående værdier om demokrati og retsprincipper.
Det skete ved plenarforsamlingen i sidste uge, hvor et stort antal emner var til debat og afstemning.
Støtte til civilsamfundet skal fremme demokrati i EU
Et af dem handlede netop om menneskerettigheder i unionen.
Et stort flertal af de folkevalgte anbefalede i en erklæring Kommissionen til at finde plads til yderligere støtte til civilsamfundet for at fremme demokrati, menneskerettigheder, mindretalsbeskyttelse og retsprincipper i EU-landene.
Parlamentarikerne ønsker en ny pulje, der kunne kaldes European Values Instrument. De beder Kommissionen om at skrive midlerne ind i EU’s nye langsigtede budget fra 2021, som skal vedtages i år.
Puljen skal støtte projekter og initiativer, der fremmer ”europæiske værdier”, som det hedder, og der skal være særligt fokus på at engagere almindelige mennesker for at styrke forståelsen for pluralistisk og deltagerorienteret demokrati, lyder det.
Midlerne skal være en forøgelse af den målrettede bistand til disse værdier og skal ikke tages fra den eksisterende støtte, understreger erklæringen.
Erklæringen blev vedtaget af et flertal på 78% af parlamentarikerne. Af de danske repræsentanter var de kun de tre fra Dansk Folkeparti, der stemte imod.
Menneskerettigheder under pres
Der er næppe tvivl om, at forslaget kommer som følge af bekymring over Ungarns og Polens udvikling de senere år, hvor der har været kritik af bl.a. retsprincipper og frie medier.
Samtidigt er der internationalt flere lande, som bevæger sig i en mindre demokratisk retning, ifølge forskellige analyser, herunder den amerikanske tænketank Freedom House’s årlige vurderinger.
Det sker i året, hvor FN’s trakat om menneskerettigheder fylder 70 år.
Medlemslandene har gennem ministerrådet tidligere i år tilkendegivet prioriteter i de internationale diskussioner om menneskerettigheder.
Her er der kritik af en lang række brud på menneskerettigheder. Listen over lande, som bliver kritiseret af rådet er lang og indeholder såvel ”venner” som ”fjender”.
Tidligere i år kørte EU-Kommissionen en kampagne på sociale medier for at promovere menneskerettighederne.
”Det er den demokratisk model, der bringer os sammen”, lød det fra Macron ved talen tirsdag.
”Vi må forsvare den hver eneste dag”.
Macron skal i næste uge til officiel statsmiddag i Washington med den amerikanske præsident Donald Trump.