EU skal beslutte vigtige klimamålsætninger i denne uge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk

I denne uge skal EU’s medlemslande nå til enighed om klimamål for 2030. Danmark skubber i den amibitøse retning, viser lækkede dokumenter, men Sveriges nye regering overhaler med ny udmelding.

Et EU-topmøde torsdag og fredag i denne uge vil afgøre, hvor ambitiøst et udspil EU vil levere til de internationale forhandlinger om at mildne den globale opvarmning.

Lækkede dokumenter viser, at Danmark er blandt nogle ganske få lande, der vil hæve ambitionerne for at reducere udledning af kulstof.

Medlemslandene skal blive enige om tre mål. Den ene målsætning handler om reducering af udledning af kulstof. En anden drejer sig om mægden af vedvarende energi, mens den sidste er et mål for energieffektivitet. Alle målsætningerne skal være indfriet i 2030.

Europakommissionen har tidligere foreslået en reducering på 40%  af CO2-udledninger i forhold til niveauet i 1990. Vedvarende energi bør stå for 27% af forsyningen, og vi skal være 30 % mere effektive med energien.

Lækkede dokumenter viser ifølge EU-portalen Euractiv, at Danmark er blandt en gruppe af ganske få lande, der vil skubbe målene i en mere ambitiøs retning.

Miljøorganisationer appellerer til statsministeren

Statsministeren har muligvis lyttet til en række miljøorganisationer, der har anmodet Helle Thorning om at kæmpe for klimaet internt blandt EU’s medlemslande.

WWF Verdensnaturfonden, Det økologiske Råd og Folkekirkens Nødhjælp har nemlig i starten af oktober i et brev bedt Danmark om at gøre målene endnu mere ambitiøse.

“Det er imidlertid ikke nok, at EU leverer en aftale. Det er mindst lige så vigtigt, at aftalen bliver ambitiøs med tre bindende mål for hhv. reduktion af drivhusgasudledningen, vedvarende energi og energieffektivitet. Dette er forudsætningen for, at EU i fremtiden kan være en troværdig drivkraft på klimaområdet, der selv leverer et fair bidrag til bestræbelserne for at begrænse klimaforandringerne – og samtidig høster eksport- og beskæftigelsesmæssige fordele ved at gå forrest i den grønne omstilling“, lyder det i brevet.

Brevet kan downloades her: http://www.ecocouncil.dk/udgivelser/artikler/energi-og-klima/2428-eu-s-klima-og-energifremtid-skal-besluttes-nu

Organisationerne ønsker konkret, at Danmark arbejder for, at målsætningen for reduktion af CO2-udledninger kommer til at være „mindst 40%“, hvilket vil gøre det muligt at skubbe denne målsætning længere opad.

Desuden mener organisationerne ikke, at målet om 27% vedvarende enrgi i 2030 er ambitiøst nok.

“Som vi tidligere har skrevet til dig (Helle Thorning-Schmidt, red.), anbefaler vi, at der sættes et drivhusgasreduktionsmål for 2030 på mindst 55% ift. 1990, et VE-mål (mål for vedvarende energi, red.) på mindst 45% og et mål om at reducere energiforbruget med mindst 40% for at bringe EU på rette vej til at nå sin forpligtelse om en 80-95% reduktion af drivhusgasudledningerne i 2050“, skriver organisationerne.

Danmark i eksklusiv gruppe af medlemslande

Ifølge Euractiv, der er kommet i besiddelse af de lækkede dokumenter, hører Danmark til blandt eliten i EU, når det angår krav om ambitiøse klimamål.

Det er således kun Danmark, Luxemborg, Tyskland, Portugal, Sverige og Storbritannien, der støtter forslaget om et bindende mål for reduktion af kulstof på “mindst 40%“.

Danmark står ligeledes ifølge dokumentet bag et mål om 30% på både vedvarende energi og energieffektiviteten.

Det er de mest ambitiøse mål i skemaet.

Sverige ser imidlertid ud til at have overhalet os. Den spritnye regering, der består af Socialdemokratiet og Miljøpartiet De Grønne, ser nemlig gerne, at reducering af kulstof-udledninger bliver 50%.

Denne melding kom fra Sveriges nyudnævnte miljøminister, Asa Romson fra Miljøpartiet, ifølge miljøsitet Responding to Climate Change.

Derudover ønsker svenskerne et mål for vedvarende energi på 40% og en øget energieffektivitet på mindst 30%.

De endelige mål bliver fastlagt på topmødet torsdag og fredag. De bliver et vigtigt indspark til forhandlingerne om en ny international aftale om klimaet, der efter planen skal indgås ved klimaforhandlingerne i Paris i december, 2015. Alle verdens lande skal melde deres respektive mål ud for klimaet inden marts 2015.

Læs mere om Europakommissionens forslag her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/23-07-14/eu-skal-v-re-mere-effektive-med-energien