Euro-sedler af Fairtrade-mærket bomuld i Holland

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I juli sendte den hollandske nationalbank pengesedler lavet af Fairtrade-mærket bomuld på gaden. Øvrige EU lande opfordres til at gøre det samme, skriver Max Havelaar Danmark i sit seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag.

Den hollandske nationalbank har i samarbejde med Max Havelaar fremstillet 10-euro-sedler af Fairtrade-mærket bomuld. De fleste pengesedler fremstilles i dag af bomuld af hensyn til holdbarheden, men det er første gang nogensinde at pengesedler fremstilles af Fairtrade-mærket bomuld.

Fairtrade-ordningen beskytter bomuldsbønder imod udsving i verdensmarkedets priser. Selv en lille nedgang kan have mærkbare konsekvenser for en bomuldsbonde, der er det yderste led i forsyningskæden, hedder det.

For tre år siden startede den hollandske organisation Solidaridad en oplysningskampagne med fokus på de indvirkninger nationale subsidier i EU, Kina og USA har på verdensmarkedsprisen på bomuld.

Disse støtteordninger er med til at destabilisere priserne på verdensmarkedet for bomuld og resulterer i fattigdom for bønder i u-landene. I Vestafrika og visse regioner i Indien er hele samfunds overlevelsesmuligheder afhængig af bomuldspriserne.

Kampagnen gjorde den tidl. hollandske finansminister og nationalbankdirektøren opmærksom på problemstillingen. Efter en pilotfase har Max Havelaar, Solidaridad og den Hollandske Nationalbank nu produktionen og forsyningskæden på plads.

I år er der brugt 31.000 kg råbomuld til at fremstille 10-euro-sedlerne. Der er ikke nogen synsmæssig forskel på de nye sedler af Max Havelaar-mærket bomuld og de gamle.

Se også www.solidaridad.nl