Evaluering: Nytænkning i hjælp til syriske flygtninge i nærområder giver resultater

syria_freedom_house
Forfatter billede

Om RDPP

RDPP (Regional Development and Protection Programme) er et bistands- og udviklingsprogram, som Danmark, seks andre donorlande samt EU samarbejder om. De seks andre donorer er Tjekkiet, Irland, Holland, Norge, Schweiz og Storbritannien.

Målet er dels at støtte de mange syriske flygtninge, der opholder sig i nabolandene Jordan, Libanon og Irak, dels at hjælpe de tre værtslande med at klare presset fra det store antal flygtninge.

Samtidig er RDPP et målrettet forsøg på at samtænke det akutte humanitære arbejde med den mere langsigtede udviklingsindsats.

Det samlede budget for perioden 2014-2018 er 41,6 millioner euro, hvoraf Danmark bidrager med over halvdelen (56,2 procent).

En ny evaluering af det regionale udviklings- og beskyttelsesprogram i Mellemøsten (RDPP) viser, at arbejdet med at komme de syriske flygtninge i nabolandene Jordan, Libanon og Nordirak til undsætning er som at skyde efter et mål, der konstant bevæger sig.

Alligevel er det lykkedes Danmark i et samarbejde med seks andre donorlande og EU at få flere pletskud med et meget effektiv program, der har skabt en række gode resultater.

Det viser en evaluering af indsatsen.

Programmet, der er regionalt, og som noget nyt målrettet forsøger at forene nødhjælpen nu og her med de mere langsigtede udviklingsindsatser, kaldes The Regional Development and Protection Programme – forkortet RDPP.

Sikre en normal hverdag

RDPP forsøger at forene nødhjælp med mere langsigtede udviklingsindsatser, en kobling der anses for nødvendig, fordi den syriske flygtningekrise indtil videre har varet over seks år.

Derfor er det ikke tilstrækkeligt at sørge for, at flygtningene har tag over hovedet og får mad og beskyttelse mod overgreb.

Der skal også være adgang til uddannelse – og så vidt muligt arbejde, så flygtninge kan få en så normal hverdag som muligt i nærområderne. Og denne kobling har RDPP haft succes med, ifølge evalueringen.

RDPP er et initiativ, som EU-Kommissionen tog sammen med Udenrigsministeriet i 2014, og programmet støttes i dag af i alt otte donorer.

Programmet ledes af Danmark, der også er den største økonomiske bidragyder, og dette ifølge evalueringen ”ambitiøse og komplekse” forsøg på tæt samarbejde mellem flere donorer gennem EU er indtil videre en succes.

Det regionale program støttes af seks andre donorer ud over Danmark og EU med et samlet budget på cirka 312 millioner kroner, hvoraf Danmark er den største bidragyder.

Programmet koncentrerer sin indsats på fire komponenter: beskyttelse, styrkede levevilkår, forskning og fortalervirksomhed.

Programmet implementeres i Jordan, Libanon og Nordirak igennem en række partnere, der driver projekter i disse tre lande.

Et laboratorium for udvikling og bistand

Evalueringen betegner forsøget på at etablere et tæt samarbejde mellem de syv donorer og EU som ”ambitiøst og komplekst” og som et ”laboratorium” for nye måder at arbejde med humanitær bistand og udvikling på.

”RDPP-modellen har påvist værdien af en multi-donor tilgang og potentialet ved at arbejde sammen, mens man bevarer tilstrækkelig autonomi for at undgå unødige bureaukratiske og politiske forhindringer i forbindelse med EU-procedurer,” fastslår evalueringsrapporten, der blandt andet også roser RDPP for ”fleksibilitet, vedvarende opfølgning, lavt omkostningsniveau og gennemsigtighed”.

Eksempelvis har samarbejdet mellem flere lande om samme mål nedbragt de omkostninger, der er, når bistandsprogrammer skal implementeres.

For tidligt at fælde dom over varige løsninger

Rapporten konstaterer dog samtidig, at det tre år inde i programmet er for tidligt at fælde dom over RDPPs succes med at sikre såkaldte varige løsninger for de mange syriske flygtninge i nabolandene.

Varige løsninger møder forskellige former for politisk modstand, men ifølge evalueringen arbejder Danmark og de andre donorer i RDPP målrettet med til at fastholde behovet for varige løsninger på dagsordenen.

kan downloades her