Evaluering: Tydeligt dansk fingeraftryk på Sydøstasiens miljø

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dansk miljøbistand har sat tydelige spor på miljøarbejdet i Sydøstasien. En ny evaluering af miljøbistanden til regionen 1994-2002 roser bl.a. bistanden for at styrke lokale kompetencer og have sat en række innovative projekter i søen, skriver Danida i en pressemeddelelse onsdag.

10 procent af verdens orangutanger er reddet. 90.000 tons farligt affald håndteres hvert år. Mange institutioner har fået bedre miljøkompetencer.

Det er nogle af resultaterne af den danske miljøbistand til Sydøstasien, hvor miljøarbejdet fra 1994 til 2002 blev støttet med 1,8 milliard kroner. Midlerne er fordelt mellem flere end 200 aktiviteter i Thailand, Malaysia, Cambodia, Laos og Vietnam.

Miljøbistanden er bevilget af den såkaldte MIFRESTA-ramme – kaldet EPSF på engelsk.

Evalueringen viser, at miljøbistanden har bidraget væsentligt til at sætte miljøet på dagsordenen i Sydøstasien. Særligt roses bredden, og at det er lykkedes at skabe og synliggøre så mange forskellige innovative projekter:

Det hedder bl.a. i den engelske originaltekst:

– Overall the EPSF is seen to have made a significant positive contribution to the environmental agenda in the region, so while there are weaknesses in activities in the country programmes, the main overall achievement of the EPSF may be that it has been able to establish and make visible so many “best practice” cases in so many different fields in different settings. (S. 9).

Evalueringen er gennemført af det norske konsulentfirma Scanteam i samarbejde med regionale institutioner og internationale og regionale konsulenter.

Vigtigt af bistanden fortsætter

Selv om miljøbistanden i de første år var kendetegnet af for meget fokus på hurtige resultater og for lidt opmærksomhed om de langsigtede effekter, finder evalueringen, at den danske miljøbistand har haft betydelige positive virkninger både lokalt, nationalt og regionalt.

Danmarks indsats har været strategisk og har skabt vigtige resultater. Den tillid, Danmark har opbygget, har gjort det muligt at overføre nye metoder og ideer og at indføre mere deltagerorienterede tilgange til miljøforvaltning.

Betydningen heraf rækker langt ud over de konkrete resultater. Miljøbistanden har finansieret en række nyskabende projekter både inden for det offentlige og i civilsamfundet. Det har skabt en vigtig platform for læring i Sydøstasien.

Som det hedder:

– The EPSF has funded innovative projects within the public and NGO sectors at national and local levels, and has developed an impressive range of “best practice” projects that together constitute an important learning platform for effective and relevant actions with potentially sustainable impact. (S. 7).

Men den påpeger også, at fortsat langsigtet støtte på miljøområdet er afgørende for bæredygtigheden.

Struktureret udfasning og styrket fokus

Evalueringen peger på, at programmerne kan forbedres ved at lægge endnu mere vægt på lokal viden og indlæring og ved bedre anvendelse af deltagerorienterede metoder. Brugen af danske rådgivere kan blive mere målrettet, og der er behov for mere fokus på fattigdomsbekæmpelse og ligestilling mellem kønnene.

For at øge effekten af indsatsen er det vigtigt at forstærke de senere års bestræbelser på at skabe sammenhæng mellem de mange spredte aktiviteter. Der må endvidere gøres en indsats for at forbedre metoderne til måling og vurdering af resultaterne.

Konkrete anbefalinger går bl.a. på at sikre en intensiv oplæringsproces under udfasningen af bistanden til Malaysia, yderligere fokusering af landeprogrammet i Cambodja og styrkelse af bymiljø- og skovbrugsprogrammerne i Thailand.

Evalueringen har set på konsekvenserne af nedskæringen af programmidlerne i 2001. Generelt vurderer evalueringen, at nedskæringerne har bidraget til at styrke fokus i de landeprogrammer, hvor der fortsat er aktiviteter.

Men evalueringen peger også på, at den manglende dialog om nedskæringen svækkede Danmarks troværdighed blandt mange af partnerne i Sydøstasien.

Danidas kommentarer

Danida har noteret sig den positive vurdering af det danske bidrag til miljøagendaen i Sydøstasien. Konkret vil evalueringen blive anvendt som udgangspunkt for en stærkere fokusering på de tværgående hensyn som fattigdomsbekæmpelse, ligestilling og god regeringsførelse.

Disse hensyn er stærkt understreget i både “En Verden til Forskel, Regeringens bud på nye prioriteter i dansk udviklingsbistand 2004-08” og i Danidas nye strategi for miljøindsatsen 2004-08, som bliver offentliggjort i foråret 2004.

Danida er enig i, at der fortsat skal arbejdes med at øge effekten af miljøbistanden.

Det afgørende er her, at samarbejdet forankres endnu bedre i partnernes egne institutioner og beslutningsprocesser og målrettes mod at styrke borgere, producenter, politikere og offentlige ansattes muligheder for at bidrage til varige forbedringer af miljøet.

Miljøbistanden vil desuden blive fokuseret i mere sammenhængende programmer, som gennem et samlet løft skal bidrage til at styrke evnen til at tage vare på naturressourcerne og miljøet. Man bevæger sig derfor væk fra den projekttilgang, man tidligere benyttede i miljøbistanden, og hen imod en tilgang med få udvalgte prioritetskomponenter og større sammenhængende bevillinger.

Der vil blive lagt mere vægt på konkrete forbedringer af levevilkårene for befolkninger og løsninger, som kan udbredes via markedet. Bestræbelserne på at sikre systematisk læring inden for programmerne og i forhold til andre relevante aktører vil desuden blive intensiveret.

Måling og dokumentation af resultaterne af samarbejdet vil derfor også indgå med større vægt i tilrettelæggelse og monitorering af programmerne.

Evalueringens hovedkonklusion er, at fortsat bistand er afgørende for at opnå varige løsninger. Den kommende strategi for Danmarks miljøindsats giver rammerne for en fortsat støtte til de sydøstasiatiske landes bestræbelser på miljøområdet, selv om bistanden til Malaysia fases ud som planlagt.

Yderligere information hos Chefen for Danidas Evalueringskontor, Niels Dabelstein, tlf: 33 92 00 39.

Rapporter:
“Danish Environmental Assistance in Southeast Asia” Evaluering 2003/6 (160 s. plus CD-ROM). “Dansk miljøbistand i Sydøstasien, et sammendrag” Evaluering 2003/6.

Begge rapporter kan bestilles på tlf: 33 92 10 83 eller læses/bestilles på www.evaluering.dk