Færøerne får sin egen u-landsbistand med Peru som modtagerland

Redaktionen

“Færøerne er et rigt land, og vi besidder en del kompetencer især inden for vores kerneområde, fiskeri, der kan komme Den 3. Verden til gode”.

Sådan siger den socialdemokratiske lagmand, Jóannes Eidesgaard til november-udgaven af Danidas månedsavis, Udvikling, som kommer på gaden i disse dage.

Som en del af Færøernes øgede udenrigspolitiske beføjelser er lillebroderen i rigsfællesskabet i fuld gang med at etablere og formulere en bistandspolitik.

– Vi skal stræbe efter at opfylde FNs målsætning om, at udviklingsbistanden skal udgøre 0,7 procent af BNI, også selv om vi ikke er en suveræn stat. Men vi må se realistisk på det, og målet kan ikke nås i et hug, siger lagmanden.

På finansloven for 2005 er der afsat 2,7 millioner kr., som formentlig går til at udvikle et anlæg til produktion af proteinrig mel fra kæmpeblæksprutter. Om valget af fiskerisektoren i det sydamerikanske land Peru siger den foreløbig eneste medarbejder i Færøernes Danida, Gunvor Balle:

– De fisker med metoder, vi selv anvendte for 30-40 år siden. Færøerne har meget at bidrage med. Og det gælder hele vejen rundt – fra fangstmetoder over forarbejdning til salg og distribution.

Oprindeligt var tanken, at det var et af verdens små, fattige øsamfund, der skulle være hovedmodtager af den færøske udviklingsbistand.

Valget faldt alligevel på Peru. Et næsten 1.000 gange større land med næsten 600 gange så mange indbyggere, som første og fremmest har ét for tilfælles med Færøerne. Nemlig fisk, skriver Udvikling.