Fagbevægelsen i Nepal skaffer lønstigninger på 37 procent

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lene Frøslev

Selv om fagbevægelsens krav op til trepartsforhandlingerne var en fordobling af mindstelønnen i Nepal, er der tilfredshed med de store stigninger, det lykkedes at hente hjem.

Regeringen i Katmandu har samtidig accepteret kravet om at indføre en sociallovgivning, der kan åbne for udbetalinger fra en social sikringsfond.

Fagbevægelsen i Himalaya-landet har skaffet de tusindvis af nepalesere, der arbejder på mindstelønnen, en klækkelig lønstigning. Helt præcist får daglønnen et hop på 37 procent. Og indtjeningen for månedslønnede vokser med 29 procent.

Lønstigningerne er et resultat af trepartsforhandlinger mellem Ulandssekretariatets samarbejdspartner JTUCC – en paraplyorganisation af 11 fagforeninger – arbejdsgiverorganisationer og regeringen.

Resultatet betyder, at bl.a. industriarbejderne nu er sikret en dagløn på mindst 318 rupees eller en månedsløn på mindst 8.000 rupees. I dansk mønt svarer de nye lønninger til ca. 18 kroner om dagen og 458 kroner om måneden.

Så det er lige omkring 1/3 mere i lønningsposen, nepalesiske arbejdere på mindsteløn nu kan se frem til.

Mindsteløn i top tre

Ifølge landets handelskammer har Nepal nu den højeste mindsteløn i Sydasien efter Sri Lanka (Ceylon) og delstaten Uttar Pradesh i Indien.

Arbejdsgiverne forsøgte forud for forhandlingerne i maj i år at minimere stigningen og undgå risikoen for strejker med et krav om, at reguleringen af mindstelønnen skulle ske automatisk og alene skulle følge nationalbankens forbrugerindeks.

På den anden side af forhandlingsbordet havde flere af fagforeningerne krævet en fordobling af mindstelønnen samt en inflationssikring.

Fagbevægelsens argument var, at det især i byerne er vanskeligt at leve for mindre end det dobbelte af den oprindelige mindsteløn. Og at inflationen i Nepal er på cirka 10 procent.

Den nepalesiske mindsteløn skal ifølge loven reguleres hvert andet år, og den består af en basisløn og en form for dyrtidsregulering som kompensation for prisstigninger.

Social sikring

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/fagbevaegelsen-i-nepal-skaffer-loenstigninger-paa-37-procent

Lene Frøslev er free lance journalist med lejlighedsvis tilknytning til Ulandssekretariatet.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet, der er fagbevægelsens fælles organ for u-landsbistand.