Fagbevægelses-fokus på Sydasien med udstilling i Efterårsferien

Redaktionen

Som led i U-landssekretariatets ”Fokus på Sydasien” har Brøndsalen i Frederiksberg Have netop slået dørene op for 3 ugers kulturudveksling, herunder i hele Efterårsferien.

Her bydes alle indenfor til en kalejdoskopisk markedsplads med sydasiatisk samtidskunst, dans, musik og forskellige særarrangementer, fremgår det af en pressemelding fra fagbevægelsens bistandsorgan.

Blandt udstillerne i Brøndsalen er den nepalesiske kunstner Ashmina Ranjit. Hun vil være repræsenteret med sin bemærkelsesværdige installationskunst. Ashmina Ranjit er ikke blot kendt i sit hjemland for at bruge sin provokerende kunst som våben i kampen mod social uretfærdighed og politisk vold.

Hun har også vundet international anerkendelse, har udstillet i Asien, Australien, Europa og USA, senest i New York, hvor hendes udstilling havde stor succes. Nu udstiller hun for første gang i Danmark. Ashmina Ranjit kommer dog ikke til at være den eneste aktør af format, der deltager. Udstillingen vil omfatte et bredt udvalg af samtidskunst fra Sydasien.

Der bliver en spændende overvægt af ung eksplosiv kunst. I alt 16 talentfulde kunstnere fra henholdsvis Nepal, Bangladesh og Indien udstiller. Desuden optræder 2 dansere fra Bangladesh, Tamanna Rahman og Bidhan Chandra Singh. De vil bl.a. vise den klassiske manipuri dans. Det bliver dans i verdensklasse, idet Tamanna Rahman er en prisbelønnet og internationalt anerkendt danserinde og koreograf.

Det overordnede tema for ”Fokus på Sydasien” er ”Fagbevægelsens rolle i bekæmpelse af fattigdom i den globaliserede økonomi”. Målet med initiativet er at inddrage et dansk publikum i de udfordringer, som Nepal, Bangladesh og Indien står overfor i relation til globalisering, fattigdomsbekæmpelse og fremme af demokrati og social dialog.

Derfor sættes der også fokus under kulturudvekslingen på de barske vilkår som både børn og voksne lever under på arbejdsmarkedet og især i den uformelle økonomi i de respektive lande.

– Vi vil dog ikke kun fokusere på problemerne. Udstillingen og de mange kulturelle aktiviteter lægger netop op til at give et mere nuanceret og levende billede af Sydasien, som en verdensdel, der trods fattigdom også rummer dynamik, vilje, energi og håb, siger sekretariatsleder i U-landssekretariatet, Anders Stig Møller, om initiativet.

Fokus på hjælpearbejdet

De besøgende på udstillingen kan også få en tur i en vaskeægte motor-rigshaw. Den er skaffet hertil for at sætte fokus på et mekanikerværksted, som U-landssekretariatet i samarbejde med Dansk Metal har åbnet i Bangladesh for at give fattige teenagere chancen for et bedre liv.

På værkstedet kan de unge få uddannelse som mekaniker. En dansk automekaniker, Jørgen Riis Madsen, har været udsendt i sommer for at etablere værkstedet og undervise drengene. Han vil være til stede under kulturudvekslingen. På særlige workshops for børn og voksne vil han fortælle om de unge på værkstedet, deres liv og arbejdet med at uddanne dem til mekanikere.

For at give et indblik i det udviklingsarbejde, som dansk fagbevægelse gennemfører i Sydasien, bidrager både Dansk Metal, 3F, BAT-kartellet, DUI-LEG & VIRKE, TIB og ASF Dansk Folkehjælp med aktiviteter. Ligesom deres partnerorganisationer i Sydasien er involveret i gennemførelsen af fokuset.

I forbindelse med de udbudte særarrangementer vil f.eks. gæster fra sydasiatiske fagorganisationer tale, og en af aktiviteterne i Brøndsalen er en salgsudstilling af kunsthåndværk produceret af fattige kvinder i Indien. De er støttet af kvindeorganisationen SEWA, Self Employed Womens Association, der er 3F’s partnerorganisation i Indien.

På udstillingen i Brøndsalen kan man eksempelvis også stifte bekendtskab med BAT-Kartellets, TIBs og DUI-LEG og VIRKEs projekt ”Aktive børn er glade børn”, der med stor succes er gennemført i det nordlige Indien.

Her har børn af fattige bygningsarbejdere fået tilbudt skolegang og indholdsrige fritidsaktiviteter, hvor de bl.a. har lært om deres rettigheder. Endelig kan udstillingsgæsterne besøge et nødhjælpshus, der giver et indblik i det hjælpearbejde, som ASF Dansk Folkehjælp har gennemført for tsunami-ofrene i Sri Lanka.

Ny TV-film om ungarbejdere

Som afslutning på ”Fokus på Sydasien” får en ny film af Frode Højer Pedersen om bangladeshiske og nepalesiske ungarbejdere premiere på DR 1 på Den Internationale Børnetv-dag, den 10. december. Filmen har forpremiere i Brøndsalen.

På vegne af dansk fagbevægelse åbner Thorkild Jensen, formand for Dansk Metal, udstillingen den 6. oktober. Grethe Rostbøll, formand for Center for Kultur og Udvikling, CKU, og medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse, vil også være til stede og tale.

”Fokus på Sydasien” er støttet af Dansk Metal, 3F, BAT-kartellet, CKU, Kunststyrelsen og Danida. DUI-LEG & VIRKE, TIB og ASF Dansk Folkehjælp bidrager med aktiviteter.

På www.ulandssekretariatet.dk kan man få mere at vide om ”Fokus på Sydasien”. Adgang til udstillingen i Brøndsalen er gratis for alle.

Fokus på Sydasien
Brøndsalen, Frederiksberg Runddel 1,
2000 Frederiksberg
Udstillingen er åben fra 6. oktober til 29. oktober
mandag-fredag kl. 10-15
lørdag-søndag kl. 10 til 17

Yderligere oplysninger hos journalist Susanne Neertoft på tlf.33 14 11 22 eller mobil 20 42 27 30, e-mail [email protected] eller konsulent med ansvar for Asien, Mads Bugge Madsen, eller kunstkonsulent Francesco Ippolito om kunsten, der vises på udstillingen.