Fagforeningskonference fortsætter trods kup i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

På trods af militærovervågning, vejspærringer og husarrester afviser Nepals konge, at der var tale om et statskup, da han tirsdag afsatte regeringen. En international fagforeningskonference fortsætter i protest mod kuppet.

Konsulent i U-landssekretariatet Mads Bugge Madsen er i Nepal for at deltage i konferencen, og her beretter han om situationen.

Efter kongens kup i Nepal den 1. februar hersker der en ildevarslende stilhed i Kathmandu. Der er soldater på gaden og etableret vejspærringer.

De ledende politikere er i husarrest eller arresteret, fagbevægelsens ledere er gået under jorden og tør ikke længere møde op på deres kontorer, der bliver overvåget af civilklædt politi.

Her på tredje dagen for kuppet er det svært at vurdere konsekvenserne. Kina har ikke fordømt kuppet men er måske bedre informeret end de fleste. I hvert fald blev Dalai Lamas kontor lukket i sidste uge.

Amerikanerne har fordømt kuppet, men samtidig i et stykke tid været involveret i at styrke militæret med nye våben. Frygten for at overlade banen til maoisterne kan være en medvirkende årsag til, at dette engagement forsættes, kup eller ej.

Den skarpeste reaktion kommer fra den indiske regering, hvor premierminister Singh har aflyst sin deltagelse i det kommende møde i SARC (Sourth Asian Regional Countries), der skulle finde sted i næste uge i Dhaka. Begrundelsen er, at Indien ikke deltager i møder med ledere, der ikke er demokratisk valgte.

Indiens reaktion er af afgørende strategisk betydning for Nepal, da en lang række nødvendige varer, f.eks., fragtes fra Calcutta til Nepal. En gentagelse af blokaden i 1992 af varer og serviceydelser ville gøre livet meget besværligt for kongen. Og det ville også gøre det nemmere for maoisterne.

Det er heller ikke noget Inderne ønsker, de har i forvejen problemer nok med deres “egne” maoister. Det korte af det lange er, at situationen meget vel kan trække i langdrag. Selv har kongen sagt, at han vil beholde magten i 3 år, før der udskrives valg igen.

Kongen har erklæret undtagelsestilstand. Det betyder at alle offentlige forsamlinger er forbudte, retten til at danne fagforeninger er fjernet, folk kan sættes i beskyttelsesarrest uden dommerkendelse (og bliver det) og kongen, der hersker ved dekret, kan konfiskere privat ejendom.

Den internationale fagbevægelses regionale organisation holder sin regionale konference i Kathmandu, og efter en afstemning blandt de delegerede blev det besluttet at forsætte denne demokratiske proces i protest mod kuppet.

Da kuppet var i gang blev hotellet omringet af 200 soldater, som kom for at arrestere den nepalesiske LO formand Laxman Basnet. Men ved synet af de godt 130 internationale fagforeningsledere valgte soldaterne at gå igen.

Hotellet overvåges stadig af civilklædt politi, og Laxmans skæbne er uvis, når de faglige ledere fra hele regionen tager hjem igen. Den internationale fagbevægelses regionale organisation, ICFTU-APRO, har fordømt kuppet.

Mads Bugge Madsen, konsulent i U-landssekretariatet. Venligst stillet til rådighed for u-landsnyt.dk