Filmfestival i Nepal sætter fokus på oprindelige folk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Nadia Sander Strange, U-landsnyt.dk

Nepal International Indigenous Film Festival (NIIFF), der skal øge kendskabet til og bevidstheden om oprindelige folks rettigheder og kultur, sætter i år fokus på oprindelige folks ret til at deltage i mediebilledet.

NIIFF’s tema for 2013 er ”lige adgang og deltagelse for oprindelige folk i medierne”. Temaet for festivalen understrege behovet for, at oprindelig folk bliver hørt i mainstream medier, således at man kan bygge bro imellem kulturer og undgå diskrimination.

Festivalen har eksisteret siden 2006 og har siden sin begyndelse forsøgt at skabe et forum, hvor både oprindelige folk, og ikke-oprindelige folk, kan udforske hvad det vil sige at være oprindelig og hvad det indebærer i forhold til kultur, sprog og identitet.

Medier kan skabe forståelse
Festivalens tema sætter fokus på det faktum at oprindelige folk stadig marginaliseres og ekskluderes, også i mediebilledet. Ved at skabe et rum hvor oprindelig folk selv får en mulighed for visuelt at fortælle om deres virkelighed håber festivalen at skabe øget forståelse for oprindelige folk.

Håbet er på sigt, at historier om oprindelige folk kan fortælles på lige linje med alle andre historier i mainstreammedier. Ved at få en mere udtalt og nuanceret plads i mainstreammedier håber oprindelige folk at undgå mytedannelser og misforståelser og i stedet bygge bro imellem kulturer.

Egne medier er også nødvendige
Samtidig med at det er nødvendigt at skabe plads til oprindelige folk i mainstreammedier, er det også nødvendigt for oprindelige folk at udvikle deres egne medier.

Disse medier kan være med til at skabe et rum, hvor oprindelige folk kan udforske deres traditioner, kulturer og sprog og dermed skabe en identitet for sig selv.

Global solidaritet
Gennem film giver festivalen en mulighed for, at oprindelige og ikke-oprindelige folk på tværs af nationaliteter kan få en dybere forståelse af hvordan virkeligheden ser ud for oprindelige folk rundt omkring på kloden.

I 2013 går festivalen skridtet videre og tager debatten op om oprindelige folks ret til at blive repræsenteret i mainstreammedier. En meget vigtig pointe i denne debat er, at oprindelige folk selv bør have ret til at være med til at forme de fortællinger om dem, der anvendes i mainstreammedier. Ved at få et mere nuanceret billede af hvor forskellige oprindelige folk alt efter hvor i verden de befinder sig håber festivalen at bidrage til en mere solidarisk verden der bygger på forståelse imellem kulturer.

Tid og sted
Festivalen arrangeres af Indigenous Film Archive (IFA) i Katmandu. I år afholdes festivalen fra 25-28 april i Katmandu i City Hall og i Nepal Tourism Board Hall, Exhibition Road.