Bjerggorillaen trives nu bedre end længe i Østafrika. Derfor er den fjernet fra kategorien “kritisk truet” på IUCN’s rødliste. Denne kategori er sædvanligvis sidste stop før potentiel uddøen.
Det fremgår af den seneste opdatering af rødlisten med vurderinger af dyrearternes sundhedstilstand.
I stedet bliver den store menneskeabe nu blot betegnet som truet. Ifølge en optælling fra tidligere i år, er der nu omkring 1.000 bjerggorillaer tilbage i verden – det højeste antal, der nogensinde er registreret.
Finhvalen har ligeledes bevæget sig længere væk fra glemslen, da populationen er blevet fordoblet siden 1970’erne, skriver IUCN.
Naturorganisationen påpeger i pressemeddelelsen, at det følger et forbud mod kommercielt hvalfiskeri i det nordlige Stillehav og i den sydlige halvkugle, som har været på plads siden 1976.
Bjerggorillaens forbedrede stand kan ligeledes tilskrives en menneskelig indsats, herunder indsatser for bevaring, patruljer mod krybskytter og fjernelse af fælder.
Bevaringssuccesser
I 2008 blev populationen af bjerggorillaen vurderet til at være på 680 individer, så der er tale om en betydelig forøgelse.
“Dagens (onsdag, red.) opdatering til IUCN’s rødliste viser bevarelsesindsatsernes kraft med de bedringer, vi har set med finhvalen og bjerggorillaen”, siger Inger Andersen, IUCN’s danske forperson.
“Disse bevaringssuccesser er et bevis på, at ambitiøse samlede bestræbelser af regeringer, virksomheder og civilsamfund kan vende udviklingen med tab af arter”, fortsætter hun.
Mere om hende og den spektakulære, videnstunge “Verdensunion for Naturbevarelse” (IUCN) med domicil i Schweiz, hun er generaldirektør for, på https://globalnyt.dk/content/international-naturorganisation-med-dansker-i-spidsen-fylder-rundt
Der er også lidt skidt nyt i de nye justeringer på rødslisten. Data viser eksempelvis, at fiskearter svinder i udviklingslande. Nu er 13 procent af alle arter af havaborrer og ni pct. af fisk i Malawisøen i det sydlige Afrika truet af udryddelse.
Det skyldes særligt overfiskeri, lyder det i IUCN’s pressemeddelelse.
Lige nu mødes forhandlere fra hele verden under FN’s konvention om biodiversitet i Sharm El Sheikh i Egypten for at finde løsninger på tabet af biodiversitet på kloden.
“FN-topmødet om biodiversitet (biologisk mangfoldighed) i Egypten er en værdifuld mulighed for afgørende handling for at beskytte livets diversitet på vores klode”, siger Inger Andersen.