Bestanden af bjerggorillaer i Virunga-skovene på grænsen mellem Den Demokratiske Republik Congo (DRC) og Uganda er vokset med hele 17 procent, viser den seneste optælling af den stærkt udrydningstruede menneskeabe. Optællingen, der blev foretaget sidste år, er den første siden 1989, skriver Verdensnaturfonden i en pressemedddelelse.
Det er først og fremmest den nyvundne fred i DRC, der har gjort optællingen mulig. I alt 380 bjerggorillaer blev talt, hvilket er 56 flere end de 324, der blev talt for knap15 år siden.
Sammen med resultatet af optællingen i 2002 af en anden bjerggorillabestand i Bwindi-nationalparken i Uganda, er det samlede antal bjerggorillaer i verden nu officielt oppe på flere end 700.
– Resultatet er et positivt tegn på, hvor effektivt dyr kan bevares, selv under vanskelige forhold, når man involverer lokalbefolkningen og skovmyndigheder i daglige aktiviteter som at overvåge gorillaerne og deres opholdssteder, siger Anette Lanjouw, der er teknisk rådgiver for det internationale gorillabevarelsesprogram (IGCP).
Programmet er et samarbejde mellem organisationerne African Wildlife Foundation, Flora and Fauna International og WWF.
IGCP har opbygget et overvågningssystem, der indebærer, at skovpersonel og projektansatte sammen kontinuerligt indsamler og analyserer data om gorillaerne og deres levesteder.
Informationerne gives videre til nationalparkens myndigheder i DRC, Rwanda og Uganda, som træffer beslutningerne omkring gorillaerne og deres omgivelser. Ifølge Annette Lanjouw har de indsamlede informationer i høj grad fået myndighederne til at fokusere deres indsats p gorillaerne og deres bevarelse.
Det er kun godt 100 Âr siden, at bjerggorillaen, gorilla gorilla beringei, blev kendt for videnskaben. Krige, krybskytteri, sygdomme og en dramatisk indskrænkning af deres levesteder betød, at der i 1989 blot var omkring 620 bjerggorillaer tilbage.
Takket være dyrebeskyttelsesgruppers ihærdige indsats steg bestanden i oktober 2002 til 674 gorillaer, og den seneste optælling bekræfter, at bestanden virkelig er vokset.
– Den rapporterede stigning er en god nyhed for de dyrebeskyttelsesgrupper, som har udholdt svære arbejdsforhold i dette krigshærgede område i de sidste 10 år, siger Marc Languy, leder af kontoret for WWFs Østafrika-program,.
– Men selv om dette er opmuntrende, er den globale bestand af bjerggorillaer stadig lav. Krybskytteri og sygdom kunne nemt udrydde disse karismatiske dyr, lægger han til.
– Indsatsen fokuserer på at sikre, at lokalsamfundene drager fordele af arbejdet med dyrebeskyttelse, så at lokale og nationalparkens myndigheder kan bevare skovene og deres dyreliv for fremtiden, tilføjer Anette Lanjouw.