Flere fridage og højere løn til au pairs – men stadig faldgruber

Forfatter billede

Regeringen indgik fredag en aftale med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om at forbedre au pair-ordningen, som især tæller mange filippinske au pairs her i landet. De får bl.a. en mere klar opdeling af huslige opgaver og fritid – men aftalen mødes også med kritiske røster. 

Udover en ugentlig fridag får au pairs fremover ret til at holde fri en fast halv dag om ugen samt fri på alle officielle danske helligdage.

Au pair-personer får samtidig hævet deres månedlige lommepenge fra 3.500 til 4.000 kr., ligesom værtsfamilien skal betale en del af udgifterne til au pairens dansk-undervisning og flybilletten hertil.

Ifølge den katolske hjælpeorganisation, Caritas Danmark, og fagforeningen FOA (Fag og Arbejde) er aftalen en buket roser med tidsler.

Caritas noterer, at “aftalen indeholder mange vigtige tiltag, men der kan gøres endnu mere for at forbedre vilkårene for au pairer i Danmark”.

Glad for at de ikke kommer hertil med gæld

”Det er bl.a. en afgørende forbedring, at værtsfamilierne nu skal betale for au pairens rejse til Danmark, sådan at au pairen ikke allerede ved ankomsten til Danmark har gæld, der skal betales af,” siger generalsekretær i Caritas, Jann Sjursen.

Der er dog stadig betydelige faldgruber i ordningen. F.eks. er au pairens opholdstilladelse fortsat bundet til den konkrete værtsfamilie, frem for at være tidsbegrænset.

Der er væsentlig risiko for, at au pairen giver køb på sine rettigheder og bliver hos en urimelig værtsfamilie af frygt for ikke at kunne finde en ny værtsfamilie og derfor miste sin opholdstilladelse, anfører Caritas. 

”Au pairen er ofte under massivt økonomisk pres, fordi det ikke sjældent er hele familier, der er afhængig af de penge, som au pairen sender hjem til f.eks. Filippinerne”, siger Sjursen.

Caritas vil gennem Au Pair Network (http://www.aupairnetwork.dk/dk) og det katolske bagland give au pairs information og rådgivning om deres rettigheder.

Der er ligeledes fortsat behov for at skabe lokale netværk, så au pairer kan finde styrke til at stå op for deres rettigheder og ikke mindst bryde den ensomhed, som mange oplever.

FOA: Plads til forbedringer

FOA roser den nye aftale, men finder “god plads til forbedringer”.

 ”Det er især meget glædeligt, at der nu er kommet faste rammer om au pairs muligheder for at skifte værtsfamilie, og det er positivt, at gravide au pair-piger sikres to måneders ophold efter fødslen,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

Han er dog skuffet over, at aftalen ikke giver gravide au pairs samme rettigheder som alle andre gravide under selve graviditeten.

Aftalen indeholder en udbygning af det tidsskema, som anviser hvilke arbejdsopgaver au pairen skal løse i hjemmet og hvornår de skal løses. Det kan hjælpe au pairs, der bliver pålagt for meget arbejde af familierne.

“Oldnordisk løn”

Au pairernes løn, de såkaldte lommepenge, skal fremover indbetales på en bankkonto hver måned. Det gør det lettere at dokumentere, om lønnen er betalt.

”Det er naturligvis positivt, at lønnen stiger, men den er stadig helt oldnordisk i sammenligning med resten af arbejdsmarkedet, selv hvis man regner kost og logi med,” siger Dennis Kristensen, der påpeger et helt grundlæggende problem i au pair-ordningen, der ikke er rettet op på.

”Vi undrer os fortsat over den skizofreni, der ligger i au pair ordningen. Aftalen indledes med lyriske roser til den fine kulturudveksling, der ligger i et au pair-ophold, men når man når ned til aftalens konkrete indhold er det rent arbejdsmarked med løn, fritid og arbejdsvilkår”.

“Det ville klæde Folketinget at tone rent flag og erkende, at au pairs er i landet for at arbejde og ikke meget andet,” slutter Dennis Kristensen.

Yderligere oplysninger hos:

Jann Sjursen, generalsekretær i Caritas Danmark

tlf. dir: 38 18 00 24 – 30 26 49 01 og e-mail: [email protected]

web: http://www.caritas.dk

Se også telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/12-07-14/ny-alliance-vil-k-mpe-au-pairer-i-danmark