Flere penge til danske unges samvirke med Mellemøsten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Charlotte Geckler
(fra DUFs seneste elektroniske nyhedsbrev onsdag)

Ledertræning, konflikthåndtering og organisationsudvikling. De kommende år får flere danske unge mulighed for at udvikle partnerskabsprojekter med ligesindede i de nordafrikanske lande og i Mellemøsten.

Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har nemlig fået bevilliget 3,1 mio. kr. mere end før fra Det Arabiske Initiativ og har således et samlet budget på 9,1 millioner for en 2-årig periode. En økonomisk forøgelse, som Birgitte Søgaard Andersen, der administrerer DUFs Mellemøstpulje, har høje forventninger til.

– Det betyder bl.a., at vore medlemsorganisationer får flere midler til kurser og træning i ledelse og andre grundlæggende forhold, der er vigtige i forbindelse med at skabe nogle stærke foreninger i Mellemøsten og dermed projekter og netværk mellem unge fra Danmark og Mellemøsten, siger hun.

DUFs Mellemøstspulje, der finansieres af Det Arabiske Initiativ, har eksisteret siden 2006. Ikke mindst på grund af Muhammed-kriserne har DUF oplevet stigende interesse fra medlemsorganisationer, der ønsker at involvere sig i MENA-regionen (Mellemøsten og Nordafrika).

Skak i Syrien

Senest har Dansk Skole Skak været i Damaskus for at etablere kontakt til den syriske skakorganisation og undersøge mulighederne for at lave et udvekslingsprogram mellem unge fra Syrien og Danmark i alderen 12-16 år.

Aktiviteten vil formentlig finde sted i slutningen af sommeren og vil sandsynligvis blive fulgt af syrisk nationalt TV. Danske Skole Skaks projekt er et godt eksempel på den dansk-mellemøslige udveksling, der finder sted under Mellemøstpuljen.

Birgitte Andersen:

– Målet er at styrke unges frihedsrettigheder i regionen ved at give dem indflydelse på deres samfundsudvikling lokalt, nationalt og internationalt. Det er ikke mange år siden, at skak var forbudt i Syrien, så det er et stort skridt, at de unge i landet overhovedet har muligheden for at dyrke den interesse og ikke mindst at skabe netværk og venskaber med unge fra Danmark. Det vil udvide forståelsen og respekten de unge i mellem, som det er hensigten.

Store ofre

Flere af de danske ungdomspolitiske partier er også involverede i området med DUF og Det Arabiske Initiativs medvirken. Fx samarbejder Kristendemokratisk Ungdom med “Free Patriotic Movement”, der er allieret med Hizbollah, omkring temaer som korruption, velfærdsstat og organisationsudvikling.

Et andet eksempel er Radikal Ungdom og Venstres Ungdom, som forsøger at samle en ungdomsplatform for liberale i Egypten. Et udfordrende projekt, ikke mindst set i lyset af, at politisk aktivisme imod regeringen er uacceptabelt i Nil-landet.

– Netværksideen er ganske ny, og projektet kommer til at engagere unge mennesker, der må yde store ofre for at komme ud med deres politiske budskaber. En del af deltagerne fra aktiviteterne blogger på internettet, hvilket i yderste konsekvens kan resultere i fængsling, siger Birgitte Andersen.

Udfordrer systemerne

Hun understreger, at DUF altid undersøger de enkelte projekter nøje og orienterer sig om farer og sikkerheden med ambassader og andre internationale organisationer i de pågældende lande før, der gives grønt lys for støtte.

– Mange af vore projekter er “bløde” – f.eks. teaterprojekter i Syrien eller spejderudveksling i Tunesien. Her er det primære fokus på den interne udvikling af demokratiske og inddragende strukturer i organisationerne.

– Men det er også vigtigt, at unge tør udfordre de politiske systemer. Vi støtter dem med viden og rådgivning. Det kan dog være en svær balancegang i enkelte tilfælde, fordi der i visse områder hersker nogle uskrevne regler såsom i Egypten, Syrien og Tunesien, anfører Birgitte Andersen.

I øjeblikket er der partnerskabsprojekter med organisationer i Syrien, Libanon, Jordan, Tunesien, Libyen, Egypten og Yemen. I 2008-09 forventer DUF at kunne udvide samarbejdslandene til Nordirak, Marokko og Algeriet.

Se også www.duf.dk