Flygtninge-data skal samles i København

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det fælles datacenter skal bidrage til at styrke indsatserne i store flygtningekriser gennem forbedret indsamling, analyse og deling af data om mennesker, der er fordrevet eller flygtet på grund af konflikt. Centret etableres med støtte fra blandt andet Danmark.

”Jeg er rigtigt glad for, at det er lykkedes regeringen at få Danmark valgt som værtsland for det nye fælles datacenter. Centret vil medvirke til at fremme en mere effektiv respons på store flygtninge- og fordrivelseskriser i verdens brændpunkter og dermed også en styrket indsats i nærområderne, herunder også i forhold til at understøtte tilbagevenden bedst muligt. Jeg er stolt af, at Danmark som digitalt foregangsland kan være med til at støtte nye, innovative tilgange og løsninger, som kan hjælpe mennesker på flugt og i nød”, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet tirsdag.

Brug for mere viden

En styrket indsats i nærområderne til store flygtningekriser er et centralt mål for den kommende internationale aftale om flygtninge, der forventes vedtaget af FN’s medlemslande i efteråret 2018.

I den sammenhæng er solide data om flygtninge og deres værtssamfund identificeret som en afgørende forudsætning for at finde de nødvendige løsninger og skabe bedre levevilkår for mennesker på flugt i nærområderne.

Der er blandt andet behov for langt mere viden om, hvordan flygtninge påvirker deres værtssamfund, deres socio-økonomiske vilkår, og på hvilken måde flygtninges frivillige og bæredygtige tilbagevenden til deres hjemlande kan understøttes bedst muligt.

Det fælles Verdensbankgruppe-UNHCR datacenter etableres for at adressere disse udfordringer og vil dermed underbygge det internationale samfunds bestræbelser på at styrke sammenhængende nødhjælps- og udviklingsindsatser for mennesker på flugt.

Dette er fuldt på linje med prioriteterne i Danmarks strategi for udviklingssamarbejde og humanitær bistand, Verden 2030, og med Verdensmålene, skriver Udenrigsministeriet.

Der planlægges fra dansk side, med forbehold for parlamentarisk godkendelse, støtte til centeret på godt 100 millioner kroner over fire år.