Flygtningechef bliver 60

Redaktionen

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, København, fylder 60 torsdag den 5. marts 2009.

Fødselaren kan ifølge en omtale på organisationens website se tilbage på en veloverstået genrejsning af Dansk Flygtningehjælp. Engagement og køligt overblik har tilladt Andreas Kamm at lede Dansk Flygtningehjælp til den stærke position, man indtager i dag.

Andreas Kamm indledte sin ansættelse i Dansk Flygtningehjælp i 1981 og blev generalsekretær i 1998, netop da integrationen af flygtninge overgik til kommunerne.

Organisationen mistede 80 procent af sin omsætning og måtte sige farvel til hovedparten af sine medarbejdere. Selv refererer Kamm til perioden i årene efter 1998 som historiens hurtigste omstilling fra planøkonomi til markedsøkonomi.

10 år senere er Dansk Flygtningehjælp en central aktør indenfor integration i Danmark, med sprogskoler, traumebehandling, psykosocialt videnscenter og flere end 4.000 frivillige i hele landet.

Samtidig har man formået at etablere sig som international hjælpeorganisation for flygtninge og hjemstavnsfordrevne i 30 af verdens brændpunkter, hvor Andreas Kamm flere gange har været ude for ved selvsyn at danne sig et indtryk af forholdene.

Og hvert år samler man ind til verdens flygtninge. Ved seneste landsindsamling i efteråret 2008 oplevede man en lille tilbagegang i resultatet til 14,5 mio. kr, (fra 14,7 mio. året før), ikke desto mindre gik næsten 14.000 indsamlerne på gader og stræder for at få folk til at give en skærv til formålet.

Med en fortid som gymnasielærer, sprogunderviser og pædagogisk konsulent har Andreas Kamm en menneskelig ballast, der er kommet ham til gode i positionen som generalsekretær i en moderne humanitær organisation. Han skal være lige dele ildsjæl og strateg, fortaler og diplomat, visionær leder og risikoorienteret økonom.

– Jeg har altid troet på, at gode løsninger involverer både hjerte og hjerne. Man kan ikke undervise uden engagement, men man er samtidig nødt til at have noget fagligt at formidle. På samme måde kan man ikke drive en flygtningelejr på ren idealisme, man skal have en finansiel, operativ og administrativ struktur, siger Andreas Kamm.

Med sin sans for historie vil fødselaren formentlig være den første til at anerkende poesien i den karrieremæssige dannelsesrejse, der markerer årene mellem 1979 og 2009. En periode, der har bragt ham fra lokalerne i højskoleforeningen i Odense, hvor der blev undervist uden materialer, til generalsekretærstolen.

Karrieren igennem er Andreas Kamm forblevet tro mod sine idealer, også når det ind imellem gjorde ondt. Som han siger: “Nogle gange må man binde sig til masten, og overleve eller gå ned med sit skib”. Skibet flyder heldigvis endnu.