FN-byens direktør blir 60

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Projektdirektør Lars Hørmann, Birkerød, fylder 60 onsdag den 26. januar 2011.

Når Lars Hørmann spiser frokost i kantinen i FN-huset, har han den smukkeste udsigt over Københavns Havn og det projekt, som han er direktør for: FN-Byen i Københavns Nordhavn.

Fra kantinen kan skimtes byggeriet af FN-Byen, der om mindre end tre år vil samle de seks FN-organisationer, der har domicil i København, men nu ligger på tre forskellige adresser.

Lars Hørmann er så engageret og stolt over FN-Byen, som var den hans baby. ”Den er smukkere end FN’s hovedsæde i New York”. Det er den ikke.

Den ambitiøse og fornemme begyndelse på byudviklingen af Marmormolen er ikke hans baby, men han var som medarbejder i udenrigsministeriets FN-kontor med til fødslen. Og fra 2007 har han på fuld tid ledet etableringen af byen som FN-ansat.

Lars Hørmanns tidligere kolleger i udenrigsministeriet ser ham som en fisk i vandet: Han er idérig, engageret, hurtig i hovedet og replikken og med en venlig, imødekommende forhandlingsfacon.

Egenskaber han har god brug for i sit nuværende job, der skal få omkring 1.200 FN-ansatte i København på plads – og tilfredse – i de nye bygninger, som udenrigsministeriet lejer af By og Havn.

Lars Hørmann blev cand.scient.pol. fra Århus Universitet I 1978 og kom efter et kort stop i miljøministeriet til udenrigsministeriet i 1979. Det var verden uden for voldene, der kaldte.

Efter nogle år med udviklingsbistand arbejdede han i 1980-81 i Nedrustningssekretariatet, hvorefter han fra 1981-85 var 1. ambassadesekretær på Nato-repræsentationen i Bruxelles. (Det var i den tid, da Danmark gjorde sig særligt bemærket med fodnoter).

Han var derefter i udenrigsministeriets politiske afdeling og sekretær for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn fra 1985-89.

Efter tre år som ambassaderåd ved den danske ambassade i Washington vendte Lars Hørmann tilbage til Asiatisk Plads, hvor han 1992-96 var personlig assistent for udenrigsministeriets direktør og souschef i Danidas planlægningskontor.

Næste udepost var i Nepal, hvor han blev chef for ambassaden i Kathmandu, og havde fem begivenhedsrige år. Det var dengang, da den nepalesiske kongefamilie blev myrdet, angiveligt af en ulykkelig kronprins, og maoist-aktivitet betød uro i flere provinser.

Tilbage i Danmark kom Lars Hørmann til ministeriets kontor for FN-anliggender og blev Danmarks repræsentant i bestyrelsen for FNs Udviklingsprogram (UNDP). Han var tilbage i det regi, han virkeligt trives i: Internationalt samarbejde.

Vejen til posten som projektdirektør i FN med ansvar for bygning af FN’s nye hovedkvarter i København, den 6. største FN-by i verden, var banet.

Fødselsdagen er allerede holdt. Måske meget typisk fejrede Lars Hørmann allerede den runde dag med sine to sønner, familie og venner for mere end en uge siden.