FN-forbundet: Humanitær FN-intervention i Darfur er nødvendig

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

FN-forbundet opfordrer på det kraftigste den danske regering til i FN og gennem sine internationale forbindelser at arbejde for, at grusomhederne i Darfur i Sudan bringes til ophør, og fredsprocessen fremmes mest muligt.

Samtidig skal det sikres, at de skyldige i folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser bliver stillet for en domstol, hedder det i en udtalelse fra FN-forbundets landsmøde i weekenden..

Situationen for civilbefolkningen i Darfur er forværret, der er stadig flere angreb på FN og på udenlandsk personel, og FNs fredsoperation UNAMID er presset til det yderste. Sudans myndigheder lægger hindringer i vejen for FNs operationer og er med sin optræden direkte årsag til den katastrofale sikkerhedssituation for FN-personellet, anfører det i landsmødeudtalelsen.

Over 200.000 skønnes at have mistet livet og mindst 2 millioner er fordrevet fra deres hjem i Darfur siden 2003, hvor kampene brød ud mellem Sudans regeringsstyrker og deres allierede Janjaweed-militser på den ene side og oprørsgrupper på den anden.

Overgrebene på civilbefolkningen fortsætter.

Den internationale straffedomstol, ICC, udstedte i 2007 arrestordrer imod en sudanesisk minister og en leder af Janjaweed-militsen for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Domstolen forbereder nu tilsvarende anklager, herunder folkemord, imod Sudans præsident og udstedelse af arrestordre.

En arrestordre mod Sudans præsident kan fuldstændig forandre det politiske landskab og få alvorlige konsekvenser for fredsprocessen i Sudan og Darfur.

Den Afrikanske Unions freds- og sikkerhedsråd har opfordret FNs sikkerhedsråd til at få Den internationale straffedomstol til at udsætte behandlingen af sagen mod præsident Al-Bashir, og i FNs sikkerhedsråd har Kina, Rusland, Burkina Faso, Libyen, Vietnam og Indonesien udtalt deres støtte til AU’s opfordring.

FN må ikke acceptere straffrihed til gengæld for de sudanesiske myndigheders samarbejde med UNAMID, anfører FN-forbundet.

Derfor opfordrer FN-forbundet til, at FN med henvisning til tidligere vedtagelser om Darfur i Sikkerhedsrådet benytter reglerne om staternes pligt til at beskytte deres befolkninger, Responsibility to Protect, som verdens statsledere påtog sig ved topmødet i 2005.

FN bør intervenere i Sudan og sætte en stopper for de sudanesiske myndigheders fortsatte hindringer for fredsprocessen, konkluderer udtalelsen.