Jens Wandel er forperson for FN-forbundet – en medlemsorganisation, der uafhængigt af FN har til formål at styrke interessen for FN og forståelsen for nationernes gensidige afhængighed og fælles ansvar.
2025 er på mange måder et ligestillingsår i FN. Vi fejrer trediveåret for Beijing-erklæringen, der satte en global standard for kvinders rettigheder. Men vi skal tænke ligestilling langt bredere, hvis vi skal komme i mål. Det er en kamp for at skabe et samfund, hvor alle – uanset køn, baggrund og identitet – har mulighed for at udfolde deres evner.
Det kræver, at vi tænker ligestilling bredere end blot kønsfordeling. Det er derfor, vi i FN-regi længe har argumenteret for, at lige rettigheder ikke blot er et kvindeanliggende – men et fælles ansvar.
Målet er, at vi som mennesker kan rumme flere dimensioner af vores identitet uden at blive presset ind i stereotype roller. Ligestilling handler ikke kun om at fordele ressourcer ligeligt mellem kønnene. Det handler også om at skabe et samfund, hvor ingen ekskluderes på grund af strukturelle barrierer.
Ikke-diskrimination er det væsentligste princip i FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder: Vi må ikke have et samfund, der diskriminerer. Hvis man vender tilbage til det grundprincip, åbner vi døren for langt flere. ikke kun kvinder og mænd – men også andre grupper, der oplever at blive overset.
Ligestilling handler om mere end køn
Ofte taler vi om ligestilling udelukkende i en kønskontekst. Men i virkeligheden er det langt mere komplekst. Sociale og økonomiske forhold, handicap, etnicitet og mange andre faktorer påvirker den enkeltes mulighed for at blive hørt og deltage aktivt i samfundet. Vi skal derfor se ligestilling som en del af en bredere inklusionsdagsorden, hvor vi fjerner barrierer og sikrer, at ingen ekskluderes – uanset baggrund.
Det gælder ikke kun i Danmark. Rundt om i verden ser vi, hvordan mennesker med forskellige baggrunde og livsvilkår oplever ulighed på tværs af forskellige parametre – særligt i krise- og konfliktsituationer, hvor de mest sårbare ofte rammes hårdest.
FN’s verdensmål understreger nødvendigheden af at fremme ligestilling og reducere ulighed, ikke som isolerede mål, men som forudsætninger for bæredygtig udvikling og fredelige samfund. Erfaringer fra hele verden viser, at inklusion skaber modstandsdygtighed, bygger bro mellem forskelligheder og styrker demokratisk deltagelse.
Der er generelt gode grunde til at udvide perspektivet: Organisationer, der satser bredt på inklusion, er mere innovative, træffer bedre beslutninger og fastholder medarbejdere i længere tid. Når vi udvider vores fokus fra kun at have opmærksomhed på køn og 50/50, og i stedet orienterer os mod inklusion, fremmer vi ikke kun ligestillingen. Vi fremmer også kreativiteten og den sociale sammenhængskraft.
Endemålet er et Danmark, hvor køn fortsat tæller, men hvor ingen lades i stikken, fordi vi har øje for det, der gør os unikke, frem for det, der adskiller os – og hvor alle køn og grupper reelt føler sig repræsenteret.
Universelt design – en vej til et mere inkluderende samfund
For at sikre reel inklusion skal vi fjerne de strukturelle barrierer, der hindrer mennesker i at deltage på lige vilkår. I den proces kan det give mening at lade sig inspirere af universelt design.
Universelt design handler om at skabe et samfund, hvor alle – uanset køn, handicap eller baggrund – har lige adgang til at deltage. Det betyder, at vi ikke blot skal kompensere for ulighed. Det betyder blot, at vi aktivt skal indrette vores samfund, så det er inkluderende fra begyndelsen.
Universelt design handler om at skabe et samfund, hvor alle – uanset køn, handicap eller baggrund – har lige adgang til at deltage
Når vi ser ud i verden er universelt design en tilgang, der vinder frem – fra tilgængelige transportsystemer i Japan, der er skabt med ældre og mennesker med handicap i tankerne, til digitale løsninger i Estland, hvor offentlige tjenester er designet, så de er brugbare for borgere med forskellige behov og teknologiske forudsætninger. I Sydafrika har inkluderende arkitektur på universiteter og hospitaler vist, hvordan universelt design ikke kun fremmer adgang, men også værdighed og ligeværd.
Hvis vi designer arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og offentlige rum med mangfoldighed for øje, sikrer vi, at ingen holdes tilbage af unødvendige begrænsninger. Universelt design er ikke kun en teknisk løsning – det er en vision for et samfund, hvor alle har lige muligheder for at forme deres eget liv.
Ligestilling skal styrkes globalt
Det er ikke tilstrækkeligt at fejre vores egne sejre. Skal Danmark for alvor gøre en forskel, må vi aktivt dele “best practices”, gå i dialog med lokale ildsjæle og støtte reformer, der fremmer ligeløn, repræsentation i politik og beskyttelse af kvinders rettigheder. Gennem internationale partnerskaber og målrettet bistand kan vi skubbe udviklingen i retning af større ligestilling.
Noget af det vigtigste arbejde der foregår i de lande, hvor Danmark er aktiv, er at forsøge at skabe muligheder for at flere befolkningsgrupper, herunder kvinder, kan deltage i økonomien på en ligeværdig måde. Samtidig skal vi sikre, at alle har en stemme – uanset socioøkonomiske eller identitetsmæssig baggrund.
Samtidig skal vi sikre, at alle har en stemme – uanset socioøkonomiske eller identitetsmæssig baggrund
I det arbejde, vi laver i de forskellige lande, er det utroligt vigtigt at have øje for de forskellige kulturer og måder at indrette et samfund på. Vi bør have en forståelse for, at vejen til ligestilling kan se forskellig ud. Fællesnævneren er selvfølgelig at det har noget med rettigheder og adgang til penge at gøre. Nogle steder er det vigtigste skridt at sørge for kvinders ret til at få jord.
Andre steder ser vi tiltag, der skal få flere kvinder ind på uddannelserne, hvilket har en særdeles positiv effekt. Selvom de lever i et land med diktatur, kan disse tiltag være med til at skabe en plads for kvinder, der hæver deres levestandard og rettigheder betydeligt. Det kan være svært at forstå fra et dansk perspektiv, men det er afgørende at anerkende, hvor kontekstafhængige disse forhold er.
Dialog og samarbejde er afgørende for at styrke ligestillingen
For at bidrage effektivt til øget ligestilling i de pågældende lande må vi have indsigt i landenes kultur og samfundsstrukturer – der findes ingen universel løsning.
Løsningerne skal findes i tæt samarbejde med dem, det handler om. Kvinder er eksperter i deres egen virkelighed. Hvis vi vil bidrage til ligestilling globalt, må vi gøre det med ydmyghed og i tæt dialog med de mennesker, der lever med udfordringerne til daglig.
Danmark har bidraget til vigtige fremskridt. Det gælder blandt andet bedre beskyttelse af kvinder på arbejdsmarkedet, mere systematisk børnepasning og øget inddragelse af mænd i ligestillingskampen. Men vi skal fortsætte arbejdet – både herhjemme og internationalt.
Ligestilling er ikke en kamp, der kun vedrører kvinder – det er en kamp for et bedre samfund for os alle.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribenternes holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i debatsektionen, så skriv til Globalnyts debat- og medlemsredaktør på sidsel.hasberg@globalnyt.dk